Overzicht GEMMA-modelwijzigingen


Inleiding

Op deze pagina kunt u alle wijzigingen op het GEMMA model volgen. Per wijziging zullen we aangeven wat er op hoofdlijnen is veranderd. Daarnaast zal er een link gegeven worden van een pagina waarin de details staat opgesomd, zodat u weet op het niveau van een element (Applicatiefunctie, Referentiecomponent, Standaard) wat er is veranderd.

Abonneren

U kunt zich ook op deze pagina abonneren. Dan krijgt u elke keer als deze pagina wijzigt een notificatie per email. U moet dan wel een account hebben op dit platform. Dat kan door uzelf aan te melden.

Overige wijzigingen op GEMMA Online

GEMMA Online bestaat uit meer dan alleen pagina's die worden geïmporteerd uit de GEMMA Architectuurrepository. Wilt u op de hoogte blijven van andere pagina's kan dat door de betreffende pagina op u 'watch list' te zetten. Dat doet door via het menu bij 'Hulpmiddelen' te klikken op 'Abonneren op deze pagina'. Wilt u alle wijzingen in een keer volgen kan dat door de pagina Recente wijzigingen te raadplegen of een RSS-reader in te stellen op het volgen van deze pagina. Lees Volgen van discussies en pagina'svoor uitgebreidere informatie hierover.

Releases GEMMA Model

1-07-2020 Omgevingswet

 • De referentiecomponenten en standaarden uit de doelarchitectuur omgevingswet zijn nu ook opgenomen in de GEMMA. Hiermee kunnen gemeenten en leveranciers in de Softwarecatalogus registreren welke pakketten voor de omgevingswet geschikt zijn en gebruikt gaan worden.
  • Zie onderaan deze pagina het GEMMA wijzigingsverslag Softwarecatalogus voor een lijst van de omgevingswetcomponenten en -standaarden
  • Zie het Thema Omgevingswet voor meer informatie over de omgevingswetarchitectuur

10-04-2020 Informatiebeveiligingscomponenten en tool Archi

 • In samenwerking met de IBD en het programma GGI Veilig zijn een aantal informatiebeveiligingscomponenten toegevoegd aan de GEMMA. Zie de views:
 • Het GEMMA architectuurmodel wordt vanaf begin 2020 doorontwikkeld en onderhouden met de tool Archi.
  • Archi volgt de laatste versie van ArchiMate en daarmee wordt de GEMMA nu aangeboden in ArchiMate 3.1 formaat
  • Archi maakt gebruik van git voor versiebeheer en samenwerkfunctionaliteit. De GEMMA git-repository wordt publiek beschikbaar gesteld op gitlab.
  • Wilt u met Achi en GEMMA aan de slag? Zie de handleiding Werken met VNGR architectuurmodellen
 • Voor enkele standaarden zijn de versies geactualiseerd. Zie voor de details van de release het GEMMA wijzigingsverslag Softwarecatalogus onderaan deze pagina.

19-03-2019 Verwijderen GEMMA 1

 • In de Softwarecatalogus is de migratie van GEMMA 1 naar GEMMA 2 (eindelijk) afgerond. De pakketten van gemeenten en leveranciers zijn nu gekoppeld aan de GEMMA 2 referentiecomponenten. Met deze mijlpaal kunnen nu ook de GEMMA 1 referentiecomponten uit het GEMMA model worden verwijderd

12-07-2018 Upgrade van ArchiMate 2.1 naar ArchiMate 3.0

 • De GEMMA Architectuurrepository en de Softwarecatalogus AMEFF export worden vanaf nu aangeboden in het ArchiMate 3 formaat.
  • Wilt u met uw eigen architectuurtool met de GEMMA aan de slag, gebruik dan een architectuurtool die AMEFF en ArchiMate 3 ondersteunt
  • De structuur van het GEMMA architectuurmodel is niet gewijzigd. Wel wordt vanaf nu in de GEMMA ook gebruikt gemaakt van groeperingsobjecten, welke met ArchiMate 3 zijn geïntroduceerd. Zie het GEMMA kennismodel voor meer informatie
  • De AMEFF-export bestanden worden als beta aangeboden en zullen de komende tijd nog verbeterd worden. Helaas bevat de AMEFF-export voor leveranciers een storende fout. In dit bestand hebben de pakketversies geen versienummer en ontbreken meerdere relaties.
 • Tevens zijn voor de Softwarecatalogus van enkele standaarden de versies geactualiseerd
  • Zie voor de details van de release het GEMMA wijzigingsverslag Softwarecatalogus onderaan de pagina.

23-01-2018 Actualiseren standaardversies

 • Voor enkele in de Softwarecatalogus gebruikte standaarden zijn de versies geactualiseerd
 • Zie voor de details van de release het GEMMA wijzigingsverslag Softwarecatalogus onderaan de pagina.

11-12-2017 Projectarchitectuur omgevingswet

 • Onder het Thema Omgevingswet zijn de resultaten te vinden van het projecten UIVO/CG en UIVO/I. Onderdeel hiervan is de projectarchitectuur Omgevingswet.
 • De Softwarecatalogus toont nu ook de voor de omgevingswet gemaakte views en biedt de mogelijkheid het huidige pakketoverzicht hierop te plotten.

8-9-2017 Nieuwe procesarchitectuur

12-7-2017 Applicatiefuncties Klant- en Keteninteractie

16-5-2017 Domeinen Bestuur en Ondersteuning uitgewerkt

 1. Het Domein Bestuur en bedrijfsvoering is gesplitst in de domeinen Bestuur en het domein Ondersteuning. Door deze wijziging zijn er 6 nieuwe views in GEMMA bijgekomen:
 2. Tevens is in deze release de mappenstructuur meegenomen in de nieuwste import van het model. Dit betekent dat de nieuwe export ook de mappenstructuur kent zoals deze in de GEMMA architectuurrepository is ontwikkelt.

1-2-2017 GEMMAonline verbonden met GEMMA 2 model

De GEMMA pagina's maken gebruik van het onderliggende GEMMA 2 model. Om het GEMMA 1 model nog te benaderen moet gebruik worden gemaakt van de pagina Van GEMMA 1 naar GEMMA 2

GEMMA wijzigingsverslag Softwarecatalogus

Een verslag met alle voor de Softwarecatalogus relevante wijzigingen in een GEMMA release. Dit is de plek om te zien wat er exact is gewijzigd met betrekking tot referentiecomponenten en standaarden.

Alle voor de Softwarecatalogus relevante wijzigingen (klik op uitvouwen)