Thema-architectuur

De GEMMA bestaat uit een verzameling samenhangende architectuurproducten. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in:

  • de GEMMA Basisarchitectuur: de kern van de GEMMA met daarin o.a. Architectuurprincipes en een beschrijving van de GEMMA Bedrijfs- en Informatiearchitectuur.
  • meerdere Thema-architecturen: architectuurbeschrijvingen voor een bepaald thema zoals 'Beveiliging en Privacy' en 'Zaakgericht werken'.
  • Algemene producten die breed binnen de GEMMA worden gebruikt zoals het GEMMA Begrippenkader en het GEMMA Kennismodel.

De aanleiding voor het ontwikkelen van een thema-architectuur is verschillend. Er is bijvoorbeeld een grote vraag vanuit gemeenten of nieuwe wetgeving maakt het nodig om bepaalde functionaliteit verder uit te werken. Thema-architecturen zijn onderdeel van de GEMMA. Een thema-architectuur werkt een onderwerp uit vanuit een specifiek perspectief ('viewpoint').

De GEMMA basisarchitectuur en bestaande thema-architecturen zijn het vertrekpunt voor een nieuwe thema-architectuur. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van bedrijfsfuncties of referentiecomponenten, zoals die in de basisarchitectuur zijn opgenomen. Mocht blijken dat binnen de thema-architectuur nieuwe functies of componenten nodig zijn, dan kunnen die later eventueel worden overgenomen binnen GEMMA basisarchitectuur producten.


GEMMA thema-architecturen

De volgende thema-architecturen worden nog met enige regelmaat aangepast of zijn net opgeleverd door de betrokken architecten.

Overige thema-architecturen

Niet (meer) actief door VNG onderhouden thema-architecturen:

NORA online thema's:


Deze pagina is het laatst bewerkt op 1 nov 2023 om 03:00.