Gemeentelijke Applicatiearchitectuur Omgevingswet


Hoofdstuk: Inleiding

Om gereed te zijn voor de invoering van de Omgevingswet in 2021 moet een gemeente een aantal wijzigingen doorvoeren in de informatievoorziening die de processen ondersteunt, die geraakt worden door de omgevingswet. Waar GEMMA Online al deze veranderingen beschrijft, focust dit document op de voor de Omgevingswet belangrijkste applicaties.

We onderzoeken welke functionaliteit deze applicaties in 2021 nodig hebben om de Omgevingswet goed te kunnen uitvoeren. Deze functionaliteit drukken we uit in referentiecomponenten en applicatieservices.

Doel & Agile aanpak

Door deze applicatieservices te beschrijven, krijgen we een beter beeld van wat de betreffende applicatie per 2021 dient te kunnen om de processen van de Omgevingswet te kunnen ondersteunen. Om tot een geschikte en concrete beschrijving van de applicatieservices te komen, betrekken we zowel gemeenten als gemeentelijke softwareleveranciers in het opstellen van het document.

Op basis van dit document kunnen we uiteindelijk met gemeenten, gemeentelijke softwareleveranciers en Digitaal Stelsel Omgevingswet Landelijke Voorziening (DSO-LV) in gesprek over het daadwerkelijk realiseren van deze applicaties.

Net als het DSO-LV kiezen wij bij het opstellen van dit document voor een Agile aanpak. Dit betekent dat we in korte iteraties met het document op basis van geleverde input naar een volgende versie brengen. Dit geeft een ieder de mogelijkheid om mee te denken en te schrijven. Het betekent ook dat dit document voorlopig nog geen definitieve status heeft en daarmee ook als zodanig dient te worden gelezen.

Leeswijzer

Dit document beschrijft de voor de uitvoering van de Omgevingswet gewenste applicatie functionaliteit. Hierbij gaan we per onderdeel van het document een stapje dieper de details in. Hierbij kiezen we de volgende opbouw:

  1. Uitgangspunten en principes: als basis voor de applicatiefunctionaliteit gebruiken we bestaande architectuurmodellen zoals de GEMeentelijke Model Architectuur (GEMMA).
  2. Omgevingswetreferentiecomponenten: we geven een overzicht en beschrijving van de GEMMA-referentiecomponenten die benodigd zijn voor de uitvoering van de Omgevingswet. Hierbij maken we onderscheid tussen componenten die op termijn vervangen worden, nieuw zijn of impact ondervinden.
  3. Omgevingswetreferentiecomponenten en -services: we gaan dieper in op de twee voor de Omgevingswet belangrijkste verzamelingen van referentiecomponenten, de omgevingsbeleidreferentiecomponenten en de vergunning-, toezicht- en handhavingreferentiecomponenten. We beschrijven de componenten en benoemen de benodigde services.
  4. Applicatie interactie: we zoomen in op de uitwisseling van gegevens tussen applicatiecomponenten zowel binnen de gemeente als tussen de gemeente en DSO-LV en GDI bouwstenen.


Deze pagina is het laatst bewerkt op 27 jun 2018 om 18:24.