Thema Gegevensmanagement


Grotere dynamiek[bewerken]

De dynamiek van door gemeenten uitgevoerde bedrijfsprocessen wordt steeds groter. Enerzijds leiden nieuwe, wet- en regelgeving tot een verschuiving van taken van de rijksoverheid richting de gemeente en anderzijds komen door nieuwe digitale mogelijkheden gegevens en gegevensbronnen beschikbaar die gemeenten nieuwe mogelijkheden bieden bij de inrichting van bedrijfsprocessen. Daarnaast leiden de ambities van gemeenten op het gebied van effectiviteit en efficiëntie tot de herinrichting of verdere optimalisering van de eigen bedrijfsprocessen. Op deze manier kan worden voldaan aan de vragen en eisen die vandaag de dag aan gemeenten gesteld worden. Goed georganiseerd gegevensmanagement is een voorwaarde om deze dynamiek te kunnen faciliteren.


Jaarlijks Symposium Gegevensmanagement[bewerken]

Door de expertgroep gegevensmanagement wordt jaarlijks een symposium gegevensmanagement georganiseerd. In 2019 had het symposium als titel ‘Samen het gegevenslandschap harmoniseren’. Bij de organisatie werkten wij samen met VNG Realisatie en NORA, zodat wij zowel lokale als centrale publieke organisaties bereiken.


Praktijkvoorbeelden[bewerken]

Aanvullend op de strategisch- en tactisch katernen gegevensmanagement en handreikingen zijn diverse praktijkvoorbeelden beschikbaar, opgesteld door een aantal gemeenten die nauw betrokken waren bij het opstellen van de gegevensmanagement katernen. Als toelichtende documenten zijn verder een aantal factsheets toegevoegd. Deze factsheets beschrijven verschillende aspecten van gegevensmanagement en verwijzen naar de voor het betreffende aspect relevante onderdelen van het strategisch en tactisch katern.

Document Metadata Versie Beschrijving Versiedatum
Pdf.jpg Factsheet: De basis van gegevensmanagement (PDF-bestand, 348 kB) Metadata icon.jpg 1.0 Definitief Toelichtend document 3-3-2015
Pdf.jpg Factsheet: Efficiëntie (PDF-bestand, 347 kB) Metadata icon.jpg 1.0 Definitief Toelichtend document 3-3-2015
Pdf.jpg Factsheet: In control (PDF-bestand, 341 kB) Metadata icon.jpg 1.0 Definitief Toelichtend document 3-3-2015
Pdf.jpg Factsheet: Privacy (PDF-bestand, 341 kB) Metadata icon.jpg 1.0 Definitief Toelichtend document 3-3-2015
Pdf.jpg Gegevensmanagement in de praktijk (PDF-bestand, 1,81 MB) Metadata icon.jpg 1.0 Definitief Best practice 1-7-2014
Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 okt 2023 om 05:37.