Concept vernieuwing architectuur duurzame toegankelijkheid: verschil tussen versies

Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 3: Regel 3:
|GEMMAOnlinebeheerder=Beheerder Informatie- en archiefbeheer,
|GEMMAOnlinebeheerder=Beheerder Informatie- en archiefbeheer,
|DenkMeeCategorie=Thema
|DenkMeeCategorie=Thema
}}13 februari, Deze presentatie is gemaakt door Jan Koers en gedeeld door André Plat met Gert Zwagerman en Roland Bisscheroux van de Adviescommissie Archieven van de VNG. [[Media:Afbeelding Nieuwe en Oude Arachitectuur13022019.zip|Afbeelding Nieuwe en Oude Arachitectuur13022019.zip]] {{Bestandseigenschappen|Afbeelding Nieuwe en Oude Arachitectuur13022019.zip}}
 
}}6 maart 2019
 
Duurzame toegankelijkheid betekent simpelweg dat informatie beschikbaar en bruikbaar is voor iedereen die daar recht op heeft. Zo kunnen burgers, bedrijven en ambtenaren maar bijvoorbeeld ook onderzoekers de nodige informatie nu en over 100 jaar terug vinden. Voor meer informatie zie [https://www.noraonline.nl/wiki/Duurzame_Toegankelijkheid NORA pagina duurzame toegankelijkheid]
 
 
 
Het is vanzelfsprekend dat archivering een belangrijk onderwerp is voor duurzame toegankelijkheid.
Zo heeft bijvoorbeeld iedere gemeente een archief. Hiervoor geldt de Archiefwet. Hoe hiermee om te gaan in dit tijdperk van digitalisering? En hoe gaan gemeenten om met musea? Op [https://vng.nl/onderwerpenindex/dienstverlening-en-informatiebeleid/archieven/nieuws/selectielijst-gemeenten-en-intergemeentelijke-organen-2017 de website van de VNG] staat meer informatie over de relevante wetten, subsidies en handreikingen. Maar ook over de Archiefwet 1995, selectielijst, archiveren bij verbonden partijen, duurzame toegankelijkheid van digitale informatie en Archiefwet en Wet hergebruik overheidsinformatie. Kijk ook op de pagina [https://vng.nl/onderwerpenindex/dienstverlening-en-informatiebeleid/archieven/nieuws/selectielijst-gemeenten-en-intergemeentelijke-organen-2017 Selectielijst gemeenten en intergemeentelijke organen 2017] voor meer informatie.
 
 
Het proces van archivering verdient anno 2019 ook de nodige aandacht, zaak en procesgericht werken is daar een belangrijk thema. Want gemeenten werken aan het verbeteren van hun publieke dienstverlening, de besturing, interne bedrijfsvoering en de ondersteunende informatievoorziening. Het is hierbij belangrijk om meer grip te krijgen op de processen. Zaak- en procesgericht werken wordt daarbij als verbindend thema gezien.
VNG-Realisatie helpt gemeenten om het proces vanuit de 'vraag van een klant' tot en met het leveren van een passend antwoord daarop in te richten, inclusief de bijbehorende informatievoorziening. Voor meer info zie [https://www.gemmaonline.nl/index.php/GEMMA_Zaaktypecatalogus Gemmaonline Zaaktype catalogus]
 
 
Er zijn al enkele initiatieven die een bijdrage leveren voor een uniform proces. Denk bijvoorbeeld aan [https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/kennisbank/tmlo#collapse-5127 Het Toepassingsprofiel metadatering lokale overheden] (TMLO) die een bijdrage levert aan de standaardisatie van metadatering door lokale overheden. Dit is belangrijk omdat alleen door deze standaardisatie een moeiteloze uitwisseling van informatie tussen (overheids)organisaties tot stand kan komen. Op [https://www.gemmaonline.nl/index.php/Metadateren_van_zaakdossiers_conform_het_TMLO Gemmaonline] kunt u meer informatie lezen over deze toepassing.
 
Een ander ontwikkeling is het preserveren van informatie. Dit is een belangrijke stap voor de duurzame toegankelijkheid van informatie. Preserveren is een proces waar informatie op zodanige wijze wordt vastlegd, bewaard, beheerd en beschikbaar gesteld door middel van digitale archiefbestanden zodanig dat deze ook na verloop van tijd raadpleegbaar, toegankelijk en authentiek zijn. Voor meer informatie kijk op website van het nationale archief over [https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/kennisbank/wat-is-preservering preserveren] en de bijhorende [https://www.nationaalarchief.nl/archiveren/kennisbank/preservation-policy policy]. Er is ook een [https://lerenpreserveren.nl/ online course] om te leren preserveren.
 
 
De VNG-Realisatie heeft ook een eigen visie over de ontwikkelingen van de gemeentelijke
informatievoorziening. In deze visie worden de gemeentelijke bewegingen op het gebied van de
informatievoorziening geschetst, en wordt aan de hand van deze bewegingen een nieuwe, flexibele en meer generieke en gezamenlijke gemeentelijke informatievoorziening geschetst. Op [https://www.gemmaonline.nl/images/gemmaonline/c/c9/Gemeentelijk_Gegevenslandschap_-_Beschrijving_informatiearchitectuur.pdf Gemmaonline] kunt u het document bekijken.
 
 
Tot slot een presentatie over de Vernieuwde architectuur�Informatie-en Archiefbeheer door Andre Plat.
[[Media:Vernieuwde architectuur I-A.zip|Vernieuwde architectuur I-A]] {{Bestandseigenschappen|Vernieuwde architectuur I-A.zip}}
 
 
 
 
13 februari 2019
 
Deze presentatie is gemaakt door Jan Koers en gedeeld door André Plat met Gert Zwagerman en Roland Bisscheroux van de Adviescommissie Archieven van de VNG. [[Media:Afbeelding Nieuwe en Oude Arachitectuur13022019.zip|Afbeelding Nieuwe en Oude Arachitectuur13022019.zip]] {{Bestandseigenschappen|Afbeelding Nieuwe en Oude Arachitectuur13022019.zip}}




Regel 12: Regel 45:


[[Media:PresentatieConventToekomstperspectiefRHC23012019.pdf|Presentatie vernieuwde architectuur]] {{Bestandseigenschappen|PresentatieConventToekomstperspectiefRHC23012019.pdf}} bij het Convent van RHC’s. Op verzoek van het Convent heeft Marc Schuil aan VNG Realisatie gevraagd om over de vernieuwde architectuur een presentatie te geven. Deze is goed ontvangen, een eye opener. Het Convent neemt een en ander mee in de koers die men wil gaan varen en te verbinden met bestelvernieuwing (RHC’s met OCW).
[[Media:PresentatieConventToekomstperspectiefRHC23012019.pdf|Presentatie vernieuwde architectuur]] {{Bestandseigenschappen|PresentatieConventToekomstperspectiefRHC23012019.pdf}} bij het Convent van RHC’s. Op verzoek van het Convent heeft Marc Schuil aan VNG Realisatie gevraagd om over de vernieuwde architectuur een presentatie te geven. Deze is goed ontvangen, een eye opener. Het Convent neemt een en ander mee in de koers die men wil gaan varen en te verbinden met bestelvernieuwing (RHC’s met OCW).
<!-- Page revision date: 1550489908 -->

Versie van 6 mrt 2019 13:07


6 maart 2019

Duurzame toegankelijkheid betekent simpelweg dat informatie beschikbaar en bruikbaar is voor iedereen die daar recht op heeft. Zo kunnen burgers, bedrijven en ambtenaren maar bijvoorbeeld ook onderzoekers de nodige informatie nu en over 100 jaar terug vinden. Voor meer informatie zie NORA pagina duurzame toegankelijkheid


Het is vanzelfsprekend dat archivering een belangrijk onderwerp is voor duurzame toegankelijkheid. Zo heeft bijvoorbeeld iedere gemeente een archief. Hiervoor geldt de Archiefwet. Hoe hiermee om te gaan in dit tijdperk van digitalisering? En hoe gaan gemeenten om met musea? Op de website van de VNG staat meer informatie over de relevante wetten, subsidies en handreikingen. Maar ook over de Archiefwet 1995, selectielijst, archiveren bij verbonden partijen, duurzame toegankelijkheid van digitale informatie en Archiefwet en Wet hergebruik overheidsinformatie. Kijk ook op de pagina Selectielijst gemeenten en intergemeentelijke organen 2017 voor meer informatie.


Het proces van archivering verdient anno 2019 ook de nodige aandacht, zaak en procesgericht werken is daar een belangrijk thema. Want gemeenten werken aan het verbeteren van hun publieke dienstverlening, de besturing, interne bedrijfsvoering en de ondersteunende informatievoorziening. Het is hierbij belangrijk om meer grip te krijgen op de processen. Zaak- en procesgericht werken wordt daarbij als verbindend thema gezien. VNG-Realisatie helpt gemeenten om het proces vanuit de 'vraag van een klant' tot en met het leveren van een passend antwoord daarop in te richten, inclusief de bijbehorende informatievoorziening. Voor meer info zie Gemmaonline Zaaktype catalogus


Er zijn al enkele initiatieven die een bijdrage leveren voor een uniform proces. Denk bijvoorbeeld aan Het Toepassingsprofiel metadatering lokale overheden (TMLO) die een bijdrage levert aan de standaardisatie van metadatering door lokale overheden. Dit is belangrijk omdat alleen door deze standaardisatie een moeiteloze uitwisseling van informatie tussen (overheids)organisaties tot stand kan komen. Op Gemmaonline kunt u meer informatie lezen over deze toepassing.

Een ander ontwikkeling is het preserveren van informatie. Dit is een belangrijke stap voor de duurzame toegankelijkheid van informatie. Preserveren is een proces waar informatie op zodanige wijze wordt vastlegd, bewaard, beheerd en beschikbaar gesteld door middel van digitale archiefbestanden zodanig dat deze ook na verloop van tijd raadpleegbaar, toegankelijk en authentiek zijn. Voor meer informatie kijk op website van het nationale archief over preserveren en de bijhorende policy. Er is ook een online course om te leren preserveren.


De VNG-Realisatie heeft ook een eigen visie over de ontwikkelingen van de gemeentelijke informatievoorziening. In deze visie worden de gemeentelijke bewegingen op het gebied van de informatievoorziening geschetst, en wordt aan de hand van deze bewegingen een nieuwe, flexibele en meer generieke en gezamenlijke gemeentelijke informatievoorziening geschetst. Op Gemmaonline kunt u het document bekijken.


Tot slot een presentatie over de Vernieuwde architectuur�Informatie-en Archiefbeheer door Andre Plat. Vernieuwde architectuur I-A (ZIP-bestand, 412 kB)



13 februari 2019

Deze presentatie is gemaakt door Jan Koers en gedeeld door André Plat met Gert Zwagerman en Roland Bisscheroux van de Adviescommissie Archieven van de VNG. Afbeelding Nieuwe en Oude Arachitectuur13022019.zip (ZIP-bestand, 108 kB)


In het vierde kwartaal van 2018 is een aanvang gemaakt met het vernieuwen van het thema katern Informatie- en archiefbeheer. Een eerste concept van de vernieuwde architectuur, bedoeld voor digitale data en tekst zie GEMMA - Architectuur DUTO - 16122018 V6.pdf (PDF-bestand, 782 kB)


In het eerste kwartaal van 2019 zal hier nader overleg en dialoog over worden gevoerd.

Presentatie vernieuwde architectuur (PDF-bestand, 1,2 MB) bij het Convent van RHC’s. Op verzoek van het Convent heeft Marc Schuil aan VNG Realisatie gevraagd om over de vernieuwde architectuur een presentatie te geven. Deze is goed ontvangen, een eye opener. Het Convent neemt een en ander mee in de koers die men wil gaan varen en te verbinden met bestelvernieuwing (RHC’s met OCW).

Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 mrt 2019 om 13:07.