Wkb Bouwmelding

Voor het bouwen onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen wordt er voor de technische bouwactiviteit geen vergunning aangevraagd voor bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1 (artikel 2.17 (bouwwerken die onder het stelsel van kwaliteitsborging vallen)), maar wordt er een melding gedaan. De initiatiefnemer (of gemachtigde) dient via het landelijke Omgevingsloket een Bouwmelding in waarin de technische aspecten van de bouwactiviteit zijn opgenomen. De Bouwmelding moet minimaal 4 weken voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden worden ingediend. Daarbij wordt een borgingsplan en risicobeoordeling aangeleverd. De Bouwmelding geeft voor de bouwactiviteit het recht om te bouwen maar is daarmee ook een plicht.

Voor het behandelen van de binnengekomen Bouwmelding doorloopt de gemeente of omgevingsdienst een aantal processtappen. Onderstaand referentieproces kan worden gebruikt om het eigen proces van de Bouwmelding in de organisatie te implementeren. Het getoonde proces is een voorbeeldproces gebaseerd op reacties van gemeenten en leveranciers die zijn opgehaald uit verschillende werkplaatssessies. Gemeenten of omgevingsdiensten kunnen dit proces aanpassen naar eigen behoeften: voeg bijvoorbeeld een processtap toe of pas de volgorde aan.


Bouwmelding - Totaal Bouwmelding - Totaal

Bovenstaand proces is beschikbaar als SVG-bestand en als BPMN-bestand. Het BPMN-bestand kan worden ingeladen in een procesmodelleer tool. Beide bestanden zijn ingepakt in een ZIP-bestand om te worden gedownload.

Hieronder wordt per processtap een korte toelichting gegeven en (indien van toepassing) welke aandachtspunten meegenomen kunnen worden.

Melding Bouwmelding ontvangen[bewerken]

Toelichting De gemeente of omgevingsdienst ontvangt vanuit de DSO-LV een notificatie dat er een verzoek klaar staat om opgehaald te worden. Het VTH-systeem of zaaksysteem haalt vervolgens het verzoek en bijhorende bijlage(n) op.
Aandachtspunt De initiatiefnemer of een gemachtigde (bijvoorbeeld een aannemer of architect) kan de melding indienen. De kwaliteitsborger mag deze melding niet doen.


Er kunnen op een project ook meerdere bouwmeldingen voorkomen. Bijvoorbeeld omdat de melder informatie is vergeten in te dienen of dat er toch voor een ander instrument of kwaliteitsborger is gekozen in een later stadium. De melding kan betrekking hebben op meerdere objecten maar dat hoeft dus niet.

Melding registreren in zaaksysteem[bewerken]

Toelichting Het binnengekomen verzoek wordt als een melding in het zaaksysteem geregistreerd. Hiervoor wordt het juiste zaaktype uit de zaaktypecatalogus gebruikt.
Aandachtspunt Ieder project krijgt vanuit DSO-LV een projectnummer. Dit projectnummer wordt meegestuurd in het verzoek. Via dat projectnummer kan alles worden gekoppeld. De zojuist aangemaakte zaak kan bijvoorbeeld aan eerdere geregistreerde zaken gekoppeld worden door gebruik te maken van het projectnummer. Het kan zijn dat een bouwmelding niet direct te relateren is aan een afgeronde zaak, omdat de aanvraag voor de omgevingsplanactiviteit nog loopt.


Controleer bij deze stap met de BAG-beheerder welke informatie nodig is in het verdere traject en stem dit ook af.

Documenten opslaan in DMS[bewerken]

Toelichting Zowel het verzoek (in PDF-format) als de bijlagen die zijn ingediend, worden vastgelegd in het DMS en worden gekoppeld aan de zaak die in de stap hiervoor is geregistreerd.
Aandachtspunt Er moeten 2 documenten worden ingediend: een Borgingsplan en een Risicobeoordeling. In de Risicobeoordeling worden de lokale risico’s - de bijzondere lokale omstandigheden - vastgelegd. De gemeente kan deze in het vooroverleg aan de kwaliteitsborger meedelen.


NB. Indien er geen vooroverleg is, moet de gemeente of omgevingsdienst hiervoor een proces inrichten. Let wel: als er geen documenten zijn toegevoegd, is de melding niet volledig. Een onvolledige melding is (juridisch) geen melding. De termijn van vier weken gaat pas lopen als de melding volledig is. Óf de gemeente of omgevingsdienst moet controleren of de documenten ook de juiste ‘technische’ kwaliteit hebben, is een afweging die de gemeente of omgevingsdienst zelf moet maken.


Kijk met de archiefbeheerder welke documenten verplicht moet worden gearchiveerd. Dit geldt ook voor een onvolledige melding. Hoewel het dan juridisch geen melding is, moeten toch de documenten worden gearchiveerd.

Versturen ontvangstbevestiging[bewerken]

Toelichting Door het Omgevingsloket wordt een verzendbevestiging naar de indiener gestuurd. Op het moment dat de gemeente of omgevingsdienst het verzoek heeft ontvangen, moet een ontvangstbevestiging naar de indiener worden gestuurd.
Aandachtspunt Dit volgt uit de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer, artikel 2:17 en artikel 2:20 die per 1 januari 2023 in werking treedt.


Het versturen van de ontvangstbevestiging kan geautomatiseerd of handmatig gebeuren. Afhankelijk van uw beleid op dienstverlening, kan er gekozen worden om de ontvangstbevestiging naar alleen de initiatiefnemer, naar de initiatiefnemer én de gemachtigde of naar alleen de gemachtigde te sturen.

Melding toewijzen aan behandelaar[bewerken]

Toelichting Als de melding administratief is geregistreerd, kan de melding aan een behandelaar worden toegekend.
Aandachtspunt Een Bouwmelding voor een bouwwerk in een complexe omgeving, kan mogelijk bij een andere behandelaar moeten worden ondergebracht, dan wanneer er alleen een administratieve controle hoeft te worden uitgevoerd.

Toetsen op gevolgklasse 1[bewerken]

Toelichting De ontvangen Bouwmelding wordt getoetst of het bouwwerk valt onder gevolgklasse 1.
Aandachtspunt Meer informatie over bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1 is te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/publicaties/2021/03/01/factsheet-de-wet-kwaliteitsborging-voor-het-bouwen-gevolgklassen/72081_BZK_Factsheet+Gevolgklassen+%282%29.pdf

Toetsen borgingsplan aanwezig[bewerken]

Toelichting Bij de Bouwmelding moet een borgingsplan worden ingediend. Het borgingsplan is een verplicht onderdeel van de Bouwmelding. Indien er geen borgingsplan is ingediend, is de Bouwmelding onvolledig.
Aandachtspunt Het borgingsplan kan samengevoegd zijn met de risicobeoordeling. Dan wordt er maar één document ingediend. Let er bij de automatisering dan wel goed op dat geautomatiseerd toetsen op volledigheid een punt van aandacht is.

Toetsen risicobeoordeling aanwezig[bewerken]

Toelichting Bij de Bouwmelding moet een risicobeoordeling worden ingediend. Het risicobeoordeling is een verplicht onderdeel van de Bouwmelding. Indien er geen risicobeoordeling is ingediend, is de Bouwmelding onvolledig.
Aandachtspunt De risicobeoordeling kan samengevoegd zijn met het borgingsplan. Dan wordt er maar één document ingediend.


Of alle kenbaar gemaakte bijzondere lokale omstandigheden zijn vermeld in de risicobeoordeling, kan hier ook gelijk worden gedaan. Immers, bij het ontbreken van een risico is de melding niet volledig.

Toetsen op instrument en kwaliteitsborger[bewerken]

Toelichting De ingediende gegevens over de kwaliteitsborger en het instrument dat wordt gebruikt, wordt gecontroleerd. De kwaliteitsborger moet ingeschreven zijn in het landelijke register en het toegepaste instrument moet geschikt zijn voor de bouwactiviteit en bouwwerk.
Aandachtspunt Meer informatie over de instrumentenaanbieders en instrumenten is te vinden op https://www.tlokb.nl/.

Toetsen op verleende vergunning[bewerken]

Toelichting Er wordt getoetst op de aanwezigheid van een verleende omgevingsplanactiviteit.
Aandachtspunt In dit besluit kunnen ook bijzondere lokale omstandigheden kenbaar zijn gemaakt.

Toetsen op vooraf aangegeven omstandigheden[bewerken]

Toelichting Er kunnen bijzondere lokale omstandigheden gelden voor de Bouwmelding. Als die van toepassing zijn, moeten deze opgenomen zijn in de risicobeoordeling en het borgingsplan.
Aandachtspunt De bijzondere lokale omstandigheden kunnen meegegeven zijn in de verleende vergunning. Deze kunnen zijn vermeld in dat besluit en moeten ook als zodanig zijn geïdentificeerd. Als er geen vergunning nodig was (bijv. omdat de gemeente planologisch meer vergunningsvrij laat bouwen) dan moeten de bijzondere lokale omstandigheden op een andere manier kenbaar zijn gemaakt aan de initiatiefnemer, aannemer en kwaliteitsborger. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een omgevingsoverleg of via publicatie op de gemeentelijke website.

Beoordelen geldigheid melding[bewerken]

Toelichting Op basis van de vorige stappen kan bepaald worden of de Bouwmelding volledig is ingediend. Zijn de benodigde documenten toegevoegd, is alle informatie aanwezig?
Aandachtspunt

Versturen bericht onvolledige melding[bewerken]

Toelichting Als de Bouwmelding niet volledig is ingediend (bijvoorbeeld omdat er documenten niet zijn ingediend) dan is er juridisch geen melding gedaan en moet de indiener de Bouwmelding opnieuw indienen. De indiener moet daarvan via een bericht op de hoogte worden gesteld.
Aandachtspunt Het bericht kan naar alleen de initiatiefnemer, naar de initiatiefnemer én de gemachtigde of naar alleen de gemachtigde worden gestuurd. Daarbij kan worden aangegeven welke gegevens niet bij de indiening aanwezig waren maar wel verplicht zijn.


Let op: zodra de nieuwe Bouwmelding is ingediend en de gemeente of omgevingsdienst deze heeft ontvangen, geldt de termijn van 4 weken weer. Het is in het belang van de initiatiefnemer dat de indiener zo snel mogelijk op de hoogte wordt gesteld dat er een nieuwe Bouwmelding moet worden ingediend en dat daarna de termijn van 4 weken weer geldt.

Bepalen Toezicht nodig[bewerken]

Toelichting Op basis van voorgaande stappen kan een afweging worden gemaakt of Toezicht op de hoogte gesteld moet worden.
Aandachtspunt De initiatiefnemer heeft de plicht om na de Bouwmelding de gemeente of omgevingsdienst te informeren over de daadwerkelijke startdatum via het formulier Start bouwwerkzaamheden. Mogelijk dat dit (net als in de huidige situatie) niet altijd wordt gedaan. Door de verwachte startdatum uit de Bouwmelding door te geven aan Toezicht, kan rekening worden gehouden met een eventuele planning voor een Controlezaak tijdens de bouwfase.


Het is goed mogelijk dat op basis van het signaal van de Bouwmelding, dat er omwille van bijvoorbeeld Bouw en Sloopveiligheid (of een ander organisatieonderdeel) Toezicht gewenst of noodzakelijk is.

Melden aan Toezicht[bewerken]

Toelichting Er wordt een signaal of bericht naar Toezicht gestuurd.
Aandachtspunt Op basis van het signaal kan Toezicht besluiten een Controlezaak in te plannen. De controlezaak is een aparte zaak die volgt op de Bouwmelding en kent een eigen procesverloop en behandeling.

Melding afronden[bewerken]

Toelichting Als de administratie is afgehandeld en eventueel berichten naar Toezicht zijn gestuurd, kan de Bouwmelding worden afgerond.
Aandachtspunt Ook als de Bouwmelding onvolledig was en er een nieuwe Bouwmelding moet worden ingediend, blijft deze zaak niet openstaan en wordt deze zaak afgerond. Voor de nieuwe Bouwmelding wordt weer een nieuwe zaak geregistreerd.


De Bouwmelding bevat mogelijk gegevens die nodig zijn voor een BAG-beheerder en een WOZ-beheerder. Te overwegen valt om de BAG-beheerder ook te informeren over de Bouwmelding.


In het kader van dienstverlening en het voorkomen van toenemend aantal contactmomenten vanuit de omgeving van het bouwwerk, kan de gemeente of omgevingsdienst de afweging maken om de Meldingen te gaan publiceren.

Melding Bouwmelding afgerond[bewerken]

Toelichting De Bouwmelding is afgerond.
Aandachtspunt
Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 okt 2023 om 06:57.