Download GEMMA ArchiMate-repository


Het GEMMA ArchiMate-model is op meerdere manieren te bekijken en te gebruiken. Op deze pagina wordt dit toegelicht.

Ook wordt kort beschreven op welke manieren je het model in de tool Archi kunt openen. Ga naar de ArchiMate modelleren voor de handleidingen om met Archi en de GEMMA aan de slag te gaan.

Documentatie over hoe het GEMMA ArchiMate-model is opgebouwd, vindt je in het GEMMA kennismodel. Het GEMMA kennismodel toont de ArchiMate concepten die gebruikt worden en hoe deze onderling gerelateerd zijn. Ook zijn de concepten beschreven.

Open GEMMA ArchiMate-model op de wiki[bewerken]

Dit is de meest laagdrempelige manier om het GEMMA model te bekijken. Je kunt op GEMMA online het volledige GEMMA model doorbladeren. Op de pagina GEMMA 2 staat een volledig overzicht van alle GEMMA 2 elementen, relaties en views. Let op: deze pagina is nogal technisch ingestoken en bevat veel informatie. Een makkelijkere - maar niet volledige - ingang is Overzicht GEMMA architectuurviews. Deze pagina toont de belangrijkste views ingedeeld naar architectuurlaag en domein. Open je een view, dan wordt de view getoond met daaronder een tabel met alle view-elementen.

Download AMEFF export[bewerken]

Wil je het GEMMA ArchiMate-model gaan gebruiken in je eigen architectuurtool, dan kunt je hier de GEMMA ArchiMate-repository (AMEFF) downloaden (Let op: download met rechter muisklik en kies 'Koppeling opslaan als'). Op de site van de Softwarecatalogus vindt je een Handleiding koppeling architectuurtools. Daarin is beschreven hoe je een AMEFF-bestand kunt importeren in de open source architectuurtool Archi.

Download AMEFF export uit de Softwarecatalogus[bewerken]

Je kunt ook een AMEFF-bestand downloaden waarin naast de GEMMA ArchiMate-repository ook de pakketten en koppelingen van je gemeente uit de GEMMA Softwarecatalogus zijn opgenomen. Je vindt de AMEFF-export knop in de Softwarecatalogus op het tabblad pakketten.

Na import van de export in een architectuurtool, kun je onder andere analyses maken van het applicatielandschap in combinatie met alle elementen, relaties en views uit het GEMMA model. Of gebruik de export als start voor een Project Start Architectuur.

De documentatie over het AMEFF-exportbestand vind je op de pagina GEMMA kennismodel. Je vindt daar ook het kennismodel Softwarecatalogus AMEFF export, waarin is weergegeven hoe de pakketten en koppelingen gerelateerd zijn aan de GEMMA concepten.

Openen repository op GitHub[bewerken]

Het GEMMA ArchiMate-model wordt met de tool Archi doorontwikkeld en onderhouden in een GitHub repository. Deze repository is voor het publiek te benaderen.

Je kunt de GEMMA Archi-repository op GitHub direct vanuit Archi openen. Het model kan dan met Archi bekeken worden. Heb je een andere tool, maak dan gebruik van een AMEFF export.

Je kunt in de repository geen wijzigingen aanbrengen. Bijdragen aan het GEMMA ArchiMate-model kan door een issue aan te maken.

GEMMA releases[bewerken]

VNG Realisatie stelt de GEMMA-repository beschikbaar "as is". De beschikbaar gestelde download bevat gegevens zoals die op een peildatum aanwezig zijn. Het GEMMA ArchiMate-model wordt regelmatig op onderdelen geactualiseerd en doorontwikkeld. Zie de pagina Releases GEMMA ArchiMate-model. Na een release wordt ook de ArchiMate-repository bijgewerkt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het doorvoeren van deze wijzigingen op je eigen ArchiMate-model met je architectuurtool.

Voor de tool Archi is een handleidingen beschikbaar hoe je je ArchiMate-model kunt actualiseren (mergen) met een bijgewerkte GEMMA ArchiMate-repository. Ga naar Archi modellen samenvoegen.

Gebruik je een andere tool, vraag dan je leverancier hoe je een AMEFF bestand kun inlezen en mergen met een bestaand model.

Deze pagina is het laatst bewerkt op 18 jan 2024 om 02:03.