Thema Totaal 3D/T3D Pilots/Den Haag/Gebruik

Gebruik (Pilots)[bewerken]

In Den Haag is beperkt gekeken naar gebruik van de ingewonnen 3D data, mede omdat dat de focus van Amsterdam was. Er wordt binnen de gemeente al wel op andere manieren gebruik gemaakt van 3D gegevens (via het 3D stadsmodel bijvoorbeeld). Binnen het project is wel een aantal pilots gedaan.

Binnenkant gebouwen[bewerken]

Nauw gerelateerd aan inwinning is de use case binnenkant gebouwen. Het is voor bijvoorbeeld de WOZ, maar ook de pandbrigade goed om te weten hoe panden er aan de binnenkant uit zien. Er is onderzoek gedaan naar laagdrempelige inwinning van die gegevens met behulp van beeldmateriaal. In eerste instantie is die inwinning gedaan met mobiele telefoons. Er is intussen software beschikbaar waarmee puntenwolken kunnen gemaakt en verschillende beelden aan elkaar kunnen worden geplakt. Toch waren de resultaten hier wisselend. Nauwkeurigheid was niet geheel toereikend, en ook beeldherkenning was lastig. Later is er ook gekeken met meer professionele scanners, maar dit leverde niet geheel de gewenste verbetering op.

Los van technische issues zijn er ook privacy-technische beperkingen aan het inwinnen van deze data. De gehele gemeente compleet krijgen zal niet haalbaar zijn, en het is ook zeker niet altijd duidelijk of de data up-to-date is (je weet nooit of iemand een wand heeft verplaatst bijvoorbeeld).

Conclusies waren dat beeldmateriaal van de binnenkant van panden wel degelijk een toegevoegde waarde kunnen hebben bij controle van bepaalde gegevens, maar dat het niet direct een goede basis is voor een 3D objectregistratie.

Huisnummer besluit[bewerken]

Het huisnummerbesluit is een proces waarin huisnummers al dan niet worden uitgegeven op basis van een aantal controles. Daar zijn nu meerdere bronnen voor nodig en dit kan een tijdrovend proces zijn. Met een BIM bestand, waarin de juiste informatie beschikbaar is, kan dit proces versneld worden. Hiervoor is een ILS opgesteld, en met een goed aangeleverde BIM en een werkende viewer, kan dit inderdaad het proces versnellen.

Conclusie is dat 3D gegevens hier duidelijk een meerwaarde kunnen bieden, maar dat een centrale objectregistratie voor deze use case niet noodzakelijk is. Daarbij is het inwinnen van BIM bestanden volgens de opgestelde ILS nog ver weg.

BIM keten[bewerken]

Een meer technische Use Case was (in samenwerking met de overige gemeenten), om een BIM bestand te kunnen aanleveren via een Portaal (Amsterdam), deze te kunnen valideren en transformeren tot een CityJSON, om deze te kunnen aanbieden aan een viewer. Deze keten is succesvol afgerond, en de delen die in Amsterdam en Rotterdam zijn gemaakt worden straks ook in Den Haag gerealiseerd zodat een volledige keten beschikbaar is. Een CityJSON is nog geen 3D object registratie, maar wel een goede basis daarvoor.

RioNED[bewerken]

RioNED levert een CityGML met 3D gegevens van de riolering. Deze kan verwerkt worden in het asset management systeem. Dit is in Rotterdam gerealiseerd, en gaat ook in Den Haag worden gerealiseerd. Wat nog niet geheel duidelijk is, is de meerwaarde hiervan (de Use Case).

Algemene viewer[bewerken]

In Den Haag wordt ook gekeken naar een algemene viewer voor de meeste soorten bestanden (BIM, Lidar, etc.). Daar is genoeg beschikbaarheid in.

Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 okt 2023 om 06:41.