Thema Samen organiseren: verschil tussen versies

Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(32 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Cocreatie
{{Publicatie
|Cocreatiepublicatie=Cocreatie
|Paginastatus=publiceren
|GEMMAOnlinebeheerder=Beheerder Eindredactiepaginas,  
|Redactiestatus=Actueel
|Wikibeheerder=Beheerder Eindredactiepaginas,
}}
}}
'''Burgers en bedrijven willen hun zaken gemakkelijk en waar mogelijk digitaal met de overheid kunnen regelen. Snel, betrouwbaar en veilig. Gemeenten willen hun dienstverlening op een bijpassende, hedendaagse manier uitvoeren. Dit vraagt om een koerswending waarbij gebruik wordt gemaakt van de vele mogelijkheden die informatie, nieuwe technologieën en de digitale infrastructuur bieden.'''
[[Categorie: Common Ground]]


Deze koerswending willen gemeenten realiseren met de [http://kinggemeenten.nl/secties/digitale-agenda-2020/digitale-agenda-2020-het-kort Digitale Agenda 2020] waarin wordt gestreefd naar één efficiënte overheid die open en transparant is en massaal inzet op digitalisering en collectivisering waar dat kan. De kern is uitgaan van de kracht van het collectief: ‘samen doen wat samen kan’.
==Common Ground en het GEMMA Gegevenslandschap==
KING faciliteert deze ambities onder andere door te werken aan [http://kinggemeenten.nl/secties/pilots-innovatief-standaardiserencentrale, landelijke voorzieningen] voor digitale dienstverlening van gemeenten. Het landelijk ontwikkelen van voorzieningen zorgt voor eenheid in de gemeentelijke  dienstverlening en bespaart geld en tijd. Zo hoeven niet alle 390 gemeenten zich in de ontwikkeling van deze voorzieningen te verdiepen, afspraken te maken met leveranciers of de doorontwikkeling en het beheer te regelen.  
Op initiatief van twee gemeentelijke koepelverenigingen voor I&A-professionals ([https://img.pleio.nl/ IMG 100.000+] en de [https://viag.nl/ VIAG]) werken gemeenten samen aan een nieuw, toekomstbestendig gemeentelijke ICT-landschap. De fudamenten voor dit landschap zijn beschreven in de informatiekundige visie Common Ground. Daarbij horen principes als bevragen bij de bron, regie op eigen gegevens voor zowel gemeenten als burgers, en het volgen van standaarden. De doelarchitectuur die is opgesteld om als gemeenten samen met andere partijen de informatiekundige visie Common Ground te kunnen realiseren is de [[Thema-architectuur Common Ground]].


Daarnaast werkt KING aan het collectief organiseren van gemeentelijke ICT-voorzieningen in de [http://kinggemeenten.nl/secties/gemeentelijke-gemeenschappelijke-infrastructuur Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur], de GGI. De projecten die VNG/KING hiervoor heeft opgestart betreffen: [http://kinggemeenten.nl/secties/govroam Govroam], [http://kinggemeenten.nl/secties/ipv6 IPv6], Datacenters en het toewerken naar [http://gemeentelijketelecommunicatie.nl/ gemeentelijke telecommunicatie]. Door meer collectief te doen op die delen van de informatievoorziening die niet afhankelijk zijn van lokaal beleid, ontstaat meer ruimte zich te richten op de primaire taakstellingen.
De totstandkoming van de Common Ground wordt zoveel mogelijk agile aangepakt. Dat betekent dat kleine groepen specialisten werken aan de realisatie van een bepekt deel van deelgebied. Daardoor kunnen we snel vooruitgang boeken en leren. Tijdens dit proces wordt zoveel mogelijk aangesloten bij hedendaagse ICT-industriestandaarden en -technieken, zodat ontwikkelaars snel aan de slag kunnen met het resultaat. Meer informatie op de website van [http://www.commonground.nl Common Ground].
 
==Meer info==
Meer informatie over het programma Digitale Agenda 2020 en de projecten daarbinnen vindt u op de [http://kinggemeenten.nl/secties/digitale-agenda-2020/digitale-agenda-2020-het-kort KING website].
 
[[Categorie:GEMMA Thema's]]<!-- Page revision date: 2017-08-25T20:45:51Z -->

Huidige versie van 27 sep 2023 om 14:00


Common Ground en het GEMMA Gegevenslandschap[bewerken]

Op initiatief van twee gemeentelijke koepelverenigingen voor I&A-professionals (IMG 100.000+ en de VIAG) werken gemeenten samen aan een nieuw, toekomstbestendig gemeentelijke ICT-landschap. De fudamenten voor dit landschap zijn beschreven in de informatiekundige visie Common Ground. Daarbij horen principes als bevragen bij de bron, regie op eigen gegevens voor zowel gemeenten als burgers, en het volgen van standaarden. De doelarchitectuur die is opgesteld om als gemeenten samen met andere partijen de informatiekundige visie Common Ground te kunnen realiseren is de Thema-architectuur Common Ground.

De totstandkoming van de Common Ground wordt zoveel mogelijk agile aangepakt. Dat betekent dat kleine groepen specialisten werken aan de realisatie van een bepekt deel van deelgebied. Daardoor kunnen we snel vooruitgang boeken en leren. Tijdens dit proces wordt zoveel mogelijk aangesloten bij hedendaagse ICT-industriestandaarden en -technieken, zodat ontwikkelaars snel aan de slag kunnen met het resultaat. Meer informatie op de website van Common Ground.

Deze pagina is het laatst bewerkt op 27 sep 2023 om 14:00.