GEMMA in context: verschil tussen versies

Regel 2: Regel 2:
 
|Cocreatiepublicatie=Cocreatie
 
|Cocreatiepublicatie=Cocreatie
 
|Redactiestatus=Actueel
 
|Redactiestatus=Actueel
|GEMMAOnlinebeheerder=Beheerder Bedrijfsarchitectuur,
+
|GEMMAOnlinebeheerder=GEMMA Beheer
 
}}
 
}}
De GEMMA staat niet op zichzelf, maar bouwt voor op internationale standaarden en de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA).
+
[[Category:Over GEMMA]][[Category:OBLX]]
 +
De GEMMA als referentiearchitectuur voor gemeenten staat niet op zichzelf maar is gerelateerd aan andere architecturen. Zo bouwt de GEMMA bijvoorbeeld voort op internationale standaarden en de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA) en bouwen gemeentelijke enterprise-architecturen op hun beurt voort op de GEMMA. Hieronder wordt toegelicht hoe de GEMMA zich verhoudt tot andere architecturen op verschillende niveaus.  
  
==Relatie met de NORA==
+
==Wereld==
GEMMA is afgeleid van de [http://www.noraonline.nl Nederlandse Overheid Referentie Architectuur] (NORA). Samen met andere NORA-dochters als [http://www.wikixl.nl/wiki/wilma/index.php/Hoofdpagina WILMA] (waterschappen), [http://www.wikixl.nl/wiki/petra/index.php/Hoofdpagina PETRA] (provincies) en [http://earonline.nl EAR] (Rijksoverheid) maakt GEMMA deel uit van de groeiende familie van overheids-referentiearchitecturen. Hiermee is een belangrijke basis gelegd voor interoperabiliteit tussen de verschillende overheden en landelijke voorzieningen.
+
Een van de uitgangspunten van de GEMMA is om zoveel mogelijk gebruik te maken van bewezen en breed gebruikte architectuurstandaarden. Een voorbeeld daarvan is de [https://www.opengroup.org/togaf The Open Group Architecture Framework] (TOGAF®): een open standaard voor het ontwikkelen en beheren van de architectuur die wereldwijd veel wordt gebruikt. Een ander voorbeeld is de [https://www.opengroup.org/archimate-forum/archimate-overview ArchiMate®] architectuur-beschrijvingstaal die intensief wordt gebruikt binnen de GEMMA om onderdelen nauwkeurig en consistent te beschrijven. Een groot deel van de standaarden die binnen de GEMMA worden gebruikt zijn vastgesteld door internationale organisaties zoals W3C, ISO, en OASIS.
  
[[Bestand:Noraraamwerk.png|rechts|thumb|350px|Het NORA architectuurraamwerk.|alt=NORA architectuurraamwerk, uitleg in de tekst naast de afbeelding]]
+
== Europa ==
  
De structuur van de GEMMA sluit aan bij NORA-raamwerk, ook bekend als het negenvlaks-model, dat wordt gebruikt als basis voor het rangschikken en geordend presenteren van principes, standaarden, bouwstenen en afspraken. Het raamwerk, zoals dat hiernaast is afgebeeld, bestaat uit de drie (horizontaal weergegeven) eerdergenoemde architectuurlagen (bedrijfsarchitectuur, informatie-architectuur en technische architectuur) en drie kolommen die respectievelijk beschrijven wie, wat op welke wijze (hoe) doet. Lagen en kolommen overlappen elkaar, daardoor ontstaan er negen vlakken. Van links naar rechts zijn de vlakken op het niveau van de businessarchitectuur organisatie,  producten en diensten en processen. Op het niveau van de informatiearchitectuur zijn deze vlakken, medewerkers en applicaties, berichten en gegevens en informatie-uitwisseling en op het niveau van de technische architectuur zijn deze vlakken, technische componenten, gegevensopslag en netwerken. Het negenvlaks-model wordt aangevuld met twee aparte vlakken voor informatiebeveiliging en beheer, die alle lagen en kolommen overstijgen.
+
Europese afspraken, standaarden en voorzieningen worden steeds belangrijker, ook voor gemeenten.  Voorbeelden van verordeningen die grote gevolgen hebben voor de inrichting van de informatievoorziening zijn de [https://vng.nl/artikelen/eidas Electronic Identitification And Trust Services] (eIDAS), de [https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/avg-europese-privacywetgeving Algemene verordening gegevensbescherming] (GDPR/AVG) en de [https://vng.nl/projecten/single-digital-gateway Single Digital Gateway] (SDG). Ontwikkelingen binnen Europa worden [https://www.noraonline.nl/wiki/Architectuur_internationaal via de NORA] vertaald naar architectuur voor de Nederlandse overheid. De GEMMA bouwt hierop voort en besteed met name aandacht aan aspecten die voor gemeenten van belang zijn.
  
==Definitie architectuur==
+
== Nederlandse overheid ==
De standaard ANSI/IEEE Std 1471-2000 beschrijft architectuur als: "The fundamental organization of a system, embodied in its components, their relationships to each other and the environment, and the principles governing its design and evolution." In het Nederlands verwoord als: "Een beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen."
+
De Nederlandse overheid bestaat uit ruim zestienhonderd organisaties waaronder meer dan 300 gemeenten. Overheidsbrede standaardisatie kan grote voordelen bieden. Zeker als verschillende soorten organisaties samen moeten werken om goede dienstverlening richting burgers en bedrijven te leveren.
  
Architectuur is dus bedoeld als richtinggevend en sturend instrument. Door in samenhang de huidige situatie en de toekomstige situatie in beeld te brengen en samen de spelregels voor de verandering te bepalen. Architectuur is het navigatiesysteem van een organisatie. Om de organisatie gecontroleerd te bewegen in de afgesproken richting en onderweg niet te verdwalen. Door het realiseren van projecten, die stukje bij beetje het toekomstbeeld in kleuren. (Citaat uit: [http://eartest.wikixl.nl/index.php/Inleiding_architectuur_bij_de_Rijksdienst EAR Online])
+
De NORA is qua architectuur het gemeenschappelijke vertrekpunt voor overheidsorganisaties. Voor verschillende soorten organisaties zijn eigen 'dochter-architecturen' ontwikkeld die samen met de NORA '[https://www.noraonline.nl/wiki/NORA_Familie de NORA familie]' vormen. Waar mogelijk beperkten dochter-architecturen zich tot wat specifiek voor de eigen doelgroep is en wordt zoveel mogelijk verwezen naar de NORA. Ook voor de GEMMA wordt dit standpunt gehanteerd en wordt regelmatig bezien of een GEMMA-product is op te waarderen naar een NORA-product zodat het overheidsbreed bruikbaar wordt.
  
==ArchiMate als standaard voor architectuurmodellen==
+
Vanuit het streven naar standaardisatie worden verschillende soorten standaarden ontwikkeld. Het [https://www.forumstandaardisatie.nl/ Forum Standaardisatie] adviseert de hele publieke sector over het gebruik van open standaarden en maakt daarbij onderscheid in [https://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden verplichte en aanbevolen standaarden]. De GEMMA beschrijft wanneer gebruik van bepaalde standaarden wenselijk of vereist is. Soms worden er nieuwe standaarden, waar gemeenten behoefte aan hebben, ontwikkeld. Bij voorkeur gebeurt dit in samenwerking met andere overheidsorganisaties waardoor ze direct een overheidsbreed karakter krijgen. Soms betreft het [https://vng.nl/artikelen/overzicht-gemeentelijke-standaarden gemeentelijke standaarden] waarvan de scope in de toekomst verbreed kan worden.
[http://www.opengroup.org/subjectareas/enterprise/archimate ArchiMate] is een open en onafhankelijke beschrijvingstaal voor enterprise-architecturen. De taal wordt ondersteund door diverse modelleer hulpmiddelen voor IT-architectuur van verschillende leveranciers. De taal is gebaseerd op IEEE-standaard 1471. Sinds 2008 wordt ArchiMate als open standaard ondersteund en beheerd door [http://www.opengroup.org/ The Open Group].
+
 
 +
== Alle gemeenten ==
 +
De GEMMA is een dochter-architectuur van de NORA en vormt de referentiearchitectuur voor Nederlandse gemeenten. Als referentiearchitectuur vormt ze het gemeenschappelijke vertrekpunt voor gemeenten bij het ontwikkelen van de  eigen, bij hun situatie passende, architectuur. Die kan vergelijkbaar zijn, maar op onderdelen ook sterk van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld als de ene gemeente kiest voor een centrale aanpak bij het inrichten van haar informatievoorziening terwijl een andere gemeente juist kiest voor een meer decentrale aanpak. Met de GEMMA als gemeenschappelijke basis en toenemende standaardisatie ontstaat meer eenduidigheid in het gemeentelijk informatielandschap en gaan oplossingen beter samenwerken zonder dat gemeenten hun eigenheid hoeven op te geven.
 +
 
 +
== Individuele gemeente ==
 +
Gemeenten moeten opereren binnen bestaande wettelijke kaders maar kunnen daar vaak een eigen invulling aan geven. Ook bij de inrichting van bedrijfsvoering en informatievoorziening maken gemeenten zelf keuzes. De GEMMA is bedoeld als startpunt voor gemeenten om voor hun specifieke situatie optimale architectuurkeuzes te maken. Mogelijk in de vorm van een aparte 'enterprise architectuur' waarin die keuzes beschreven zijn. Maar misschien is er geen formeel architectuurdocument maar zijn gekozen uitgangspunten onderdeel van gemeentelijke beleidsplannen.
 +
 
 +
Los van hoe de GEMMA wordt gebruikt is het belangrijkste dat gemeenten beschikken over een passend richtinggevend kader dat wordt gebruikt bij ontwikkelingen die bedrijfsvoering en informatievoorziening raken. Bijvoorbeeld door bij de start van projecten een [https://www.noraonline.nl/wiki/PSA_(Project_Startarchitectuur) Project Start Architectuur] (PSA) op te stellen en te toetsen of voorgenomen architectuurkeuzes stroken met gemeentelijke uitgangspunten.

Versie van 30 mrt 2023 02:01


De GEMMA als referentiearchitectuur voor gemeenten staat niet op zichzelf maar is gerelateerd aan andere architecturen. Zo bouwt de GEMMA bijvoorbeeld voort op internationale standaarden en de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA) en bouwen gemeentelijke enterprise-architecturen op hun beurt voort op de GEMMA. Hieronder wordt toegelicht hoe de GEMMA zich verhoudt tot andere architecturen op verschillende niveaus.

Wereld[bewerken]

Een van de uitgangspunten van de GEMMA is om zoveel mogelijk gebruik te maken van bewezen en breed gebruikte architectuurstandaarden. Een voorbeeld daarvan is de The Open Group Architecture Framework (TOGAF®): een open standaard voor het ontwikkelen en beheren van de architectuur die wereldwijd veel wordt gebruikt. Een ander voorbeeld is de ArchiMate® architectuur-beschrijvingstaal die intensief wordt gebruikt binnen de GEMMA om onderdelen nauwkeurig en consistent te beschrijven. Een groot deel van de standaarden die binnen de GEMMA worden gebruikt zijn vastgesteld door internationale organisaties zoals W3C, ISO, en OASIS.

Europa[bewerken]

Europese afspraken, standaarden en voorzieningen worden steeds belangrijker, ook voor gemeenten. Voorbeelden van verordeningen die grote gevolgen hebben voor de inrichting van de informatievoorziening zijn de Electronic Identitification And Trust Services (eIDAS), de Algemene verordening gegevensbescherming (GDPR/AVG) en de Single Digital Gateway (SDG). Ontwikkelingen binnen Europa worden via de NORA vertaald naar architectuur voor de Nederlandse overheid. De GEMMA bouwt hierop voort en besteed met name aandacht aan aspecten die voor gemeenten van belang zijn.

Nederlandse overheid[bewerken]

De Nederlandse overheid bestaat uit ruim zestienhonderd organisaties waaronder meer dan 300 gemeenten. Overheidsbrede standaardisatie kan grote voordelen bieden. Zeker als verschillende soorten organisaties samen moeten werken om goede dienstverlening richting burgers en bedrijven te leveren.

De NORA is qua architectuur het gemeenschappelijke vertrekpunt voor overheidsorganisaties. Voor verschillende soorten organisaties zijn eigen 'dochter-architecturen' ontwikkeld die samen met de NORA 'de NORA familie' vormen. Waar mogelijk beperkten dochter-architecturen zich tot wat specifiek voor de eigen doelgroep is en wordt zoveel mogelijk verwezen naar de NORA. Ook voor de GEMMA wordt dit standpunt gehanteerd en wordt regelmatig bezien of een GEMMA-product is op te waarderen naar een NORA-product zodat het overheidsbreed bruikbaar wordt.

Vanuit het streven naar standaardisatie worden verschillende soorten standaarden ontwikkeld. Het Forum Standaardisatie adviseert de hele publieke sector over het gebruik van open standaarden en maakt daarbij onderscheid in verplichte en aanbevolen standaarden. De GEMMA beschrijft wanneer gebruik van bepaalde standaarden wenselijk of vereist is. Soms worden er nieuwe standaarden, waar gemeenten behoefte aan hebben, ontwikkeld. Bij voorkeur gebeurt dit in samenwerking met andere overheidsorganisaties waardoor ze direct een overheidsbreed karakter krijgen. Soms betreft het gemeentelijke standaarden waarvan de scope in de toekomst verbreed kan worden.

Alle gemeenten[bewerken]

De GEMMA is een dochter-architectuur van de NORA en vormt de referentiearchitectuur voor Nederlandse gemeenten. Als referentiearchitectuur vormt ze het gemeenschappelijke vertrekpunt voor gemeenten bij het ontwikkelen van de eigen, bij hun situatie passende, architectuur. Die kan vergelijkbaar zijn, maar op onderdelen ook sterk van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld als de ene gemeente kiest voor een centrale aanpak bij het inrichten van haar informatievoorziening terwijl een andere gemeente juist kiest voor een meer decentrale aanpak. Met de GEMMA als gemeenschappelijke basis en toenemende standaardisatie ontstaat meer eenduidigheid in het gemeentelijk informatielandschap en gaan oplossingen beter samenwerken zonder dat gemeenten hun eigenheid hoeven op te geven.

Individuele gemeente[bewerken]

Gemeenten moeten opereren binnen bestaande wettelijke kaders maar kunnen daar vaak een eigen invulling aan geven. Ook bij de inrichting van bedrijfsvoering en informatievoorziening maken gemeenten zelf keuzes. De GEMMA is bedoeld als startpunt voor gemeenten om voor hun specifieke situatie optimale architectuurkeuzes te maken. Mogelijk in de vorm van een aparte 'enterprise architectuur' waarin die keuzes beschreven zijn. Maar misschien is er geen formeel architectuurdocument maar zijn gekozen uitgangspunten onderdeel van gemeentelijke beleidsplannen.

Los van hoe de GEMMA wordt gebruikt is het belangrijkste dat gemeenten beschikken over een passend richtinggevend kader dat wordt gebruikt bij ontwikkelingen die bedrijfsvoering en informatievoorziening raken. Bijvoorbeeld door bij de start van projecten een Project Start Architectuur (PSA) op te stellen en te toetsen of voorgenomen architectuurkeuzes stroken met gemeentelijke uitgangspunten.

Deze pagina is het laatst bewerkt op 30 mrt 2023 om 02:01.