Nieuw: werken met GEMMA

'De GEMMA is de referentiearchitectuur voor alle Nederlandse gemeenten. Maar waarvoor en hoe kun je de GEMMA als gemeente gebruiken? Hoewel daarop geen eensluidend antwoord is te geven ("it depends"), zijn er in de vorm van handreikingen wel een aantal aandachtspunten en tips te geven.

Via het menu 'Over GEMMA' op GEMMA Online vind je een nieuwe optie: 'Werken met GEMMA. Je vindt daar een aantal handreikingen met verschillende soorten informatie over hoe je de GEMMA kunt gebruiken. Dat varieert van een korte uitleg over wat je met architectuur in het algemeen kunt doen tot hoe je het GEMMA Archimate-model kunt gebruiken tot waar je bij aanschaf en vervanging van applicaties rekening mee moet houden.

Het verschillende karakter van de handreikingen bevestigt de stelling dat hoe je de GEMMA, of meer algemeen architectuur, het beste kunt gebruiken van allerlei factoren afhankelijk is. De handreikingen kunnen je daarbij op weg helpen, maar uiteindelijk zul je als gemeente moeten bepalen wat bij jouw situatie past.


Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 feb 2024 om 15:00.