Relatiesoort ZAAKTYPE heeft gerelateerd ZAAKTYPE

Rdf.jpg
StatusImZTC 2.1 in gebruik
Relatiesoort-idzaaktype_heeft_gerelateerd_zaaktype
Indicatie kardinaliteitZAAKTYPE [0..*] heeft gerelateerd ZAAKTYPE [0..*]
HerkomstKING
Code
DefinitieDe ZAAKTYPEn van zaken die relevant zijn voor zaken van dit ZAAKTYPE.
Herkomst definitieKING
Datum opname1 juli 2012
Indicatie formele historieNee
Indicatie materiële historieJa
Indicatie in onderzoekNee
Aanduiding strijdigheid/nietigheidNee
Indicatie authentiekGemeentelijk kerngegeven
RegelsDe relatiesoort ontstaat en eindigt alleen (materiële historie) op een datum die gelijk is resp. een dag ligt voor een (en dezelfde) Versiedatum van het zaaktype en het gerelateerd zaaktype.
Naam terugrelatie
Heeft als relatieklasseRelatieklasse ZAAKTYPENRELATIE

Toelichting:

Soms staan zaken niet op zich maar hebben zij onderlinge relaties. Zo kan een zaak van een bepaald ZAAKTYPEn een noodzakelijk vervolg zijn op een zaak van (een ander of hetzelfde) ZAAKTYPE dat eraan vooraf gaat. Denk aan een toezichtzaak die gepland wordt bij afronding van een vergunningzaak of een handhavingszaak die voortvloeit uit een toezichtzaak. In andere gevallen gaat het om de vraag van de ene organisatie aan een andere organisatie om een bijdrage te leveren aan een zaak van eerstgenoemde organisatie. Ook binnen organisaties komt dit voor tussen organisatie-onderdelen.. Het gaat er daarbij om dat een organisatie-onderdeel of een externe organisatie wordt ingezet voor een gedeelte van de zaak waarbij voor dat onderdeel of die organisatie die inzet een zelfstandig bedrijfsproces is. Dat bedrijfsproces wordt derhalve uitgevoerd als zaak van een (ander) ZAAKTYPE. In dergelijke gevallen is sprake van gerelateerde zaken, en daarmee ZAAKTYPEN, waarbij de ene zaak een bijdrage levert aan de andere zaak. Kenmerkend is dat deze zaken verschillende aanleidingen hebben (in tegenstelling tot deelzaken bij eenzelfde hoofdzaak). Voor de in behandeling zijnde zaak is dat de ‘klantvraag’, voor de gerelateerde zaak is dat een verzoek vanuit de andere (cq. in behandeling zijnde) zaak. Let wel, als die inzet voor dat organisatie-onderdeel geen zelfstandig bedrijfsproces is, dan is geen sprake van een gerelateerde zaak noch van een deelzaak maar van uitvoering van een deel van de in behandeling zijnde zaak. De derde situatie waarin zaken relaties hebben, betreft gevallen waarbij de ene zaak betrekking heeft op, relevant is voor of onderwerp is van een andere zaak. Dit is vergelijkbaar met de relatie die aangeeft dat een zaak betrekking heeft op een zaakobject. Voorbeelden hiervan zijn de bezwaarzaak die betrekking heeft op de vergunningzaak. Het onderscheid met de hiervoor genoemde ‘vervolg-relatie’ is dat de ene zaak geen noodzakelijk d.w.z. te plannen vervolg op de andere zaak is. Aangezien zaken allerlei ‘onderwerp-van-relaties’ kunnen hebben die niet volledig voorspelbaar zijn, modelleren we dit type relatie hier niet (wel in het RGBZ). Met deze relatiesoort worden de relaties vastgelegd tussen de gerelateerde ZAAKTYPEn. Deze relatiesoort kent eigenschappen, zoals de aard van de relatie, die we modelleren met de relatieklasse ZAAKTYPENRELATIE. Zie ook de toelichting bij de relatiesoort ‘ZAAKTYPE is deelzaaktype van ZAAKTYPE’ voor het onderscheid met (zaaktypen van) deelzaken.

De eigenschap “Relatiesoortweergave” (als paginatype) met de invoerwaarde “ZAAKTYPE [0..*] Heeft gerelateerd ZAAKTYPE [0..*]” bevat ongeldige tekens of is onvolledig en kan daarom onverwachte resultaten veroorzaken tijdens een opvraag- of annotatieproces.


Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 okt 2023 om 03:56.