Hoe gebruik ik GEMMA Online


Inleiding[bewerken]

GEMMA Online is een omgeving waarin alle GEMMA en andere architectuurcontent in samenhang wordt gepresenteerd. Architectuurmodellen en andere inhoud wordt uit diverse bronnen gehaald en in GEMMA Online bij elkaar gebracht.

GEMMA Online is een zogeheten semantische wiki. Een wiki zoals bijvoorbeeld www.wikipedia.com, maar met één belangrijk verschil: de verschillende elementen hebben betekenis. GEMMA Online weet wanneer een pagina over bijvoorbeeld een referentiecomponent, een applicatiefunctie (voorbeeld) of zelfs een vergadering (StUF Expertgroep d.d. 19-07-2017) gaat. Hierdoor kent GEMMA Online de relaties met andere elementen, worden telkens de juiste attributen getoond en kunnen er lijsten worden gegenereerd.

Door deze functies, en de rechtstreekse koppeling van de wiki met onze architectuurtools is GEMMA Online voor ons een erg krachtig middel voor het presenteren van GEMMA.

Om betekenis te geven aan de verschillende pagina's met architectuurelementen werkt GEMMA Online met een onderliggen kennismodel dat is gebaseerd op een ons ArchiMate metamodel.

Zelf Bijdragen[bewerken]

Het bijdragen op GEMMA Online werkt iets anders dan op een andere wiki. Gezien de rol van VNG Realisatie en mede gelet op de complexiteit en samenhang tussen de onderdelen heeft VNG Realisatie ervoor gekozen om zelf de redactie over GEMMA Online te voeren. Iedereen wordt echter wel van harte uitgenodigd om bij te dragen via het forum.vng.nl of gemmaonline@vng.nl.

  1. Als u nieuw bent, zult u uzelf eerst moeten aanmelden om te kunnen bijdragen. Zie: Aanmelden.
  2. Hebt u opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen over de bovenstaande onderwerpen? Meldt dit dan op het forum of via gemmaonline@vng.nl.


Hebt u nog vragen, neem dan contact op met VNG Realisatie.

E-mail: gemmaonline@vng.nl