Begrippen Totaal 3D

Aantal begrippen: 99


BegripDocumentation
AfscheidingFunctionele ruimte die een voorziening betreft om terrein af te scheiden.
AkkerlandTerrein in gebruik als akker, met gewassen die in een teelt-roulatieschema zijn opgenomen.
Bebouwde kom(definitie ontbreekt)
BebouwingskernGeografische ruimte die gekenmerkt wordt door een concentratie van gebouwen en die vanuit besluitvorming, historie of in de volksmond bekend staat onder een bepaalde naam.
BegraafplaatsBesloten gebied waar lichamen van overleden personen worden begraven. Ook worden op begraafplaatsen urnen met as van gecremeerde lichamen bewaard.
Benoemde plaatsDoor het bevoegde gemeentelijk orgaan als zodanig aangewezen delen van een terrein en/of water waarvan het belang is daaraan een adres toe te kennen en dat bedoeld is voor het permanent plaatsen van een niet direct en niet duurzaam met de aarde verbonden object, het permanent afmeren van een drijvend object of het permanent aanwezig zijn van publiek toegankelijke technische voorzieningen. (herkomst definitie: Gebaseerd op artikel 1 Wet basisregistratie adressen en gebouwen).
Bestuurlijk gebiedZie: https://geonovum.github.io/disgeo-scope/bestuurlijkegebieden/
Bestuurlijk gebied op zee (4)
BomenrijOpgaande rijvormige begroeiing van bomen zonder ondergroei van struiken.
BoomEen overblijvende plant met verhoute stam en kroon.
BosBegroeiing die een dusdanige aantal bomen betreft dat deze een min of meer gesloten geheel vormen of, na volgroeiing van de bomen, zullen vormen.
Bouw object(definitie ontbreekt)
BouwlaagIs: Verzameling van ruimten die zijn gelegen op hetzelfde niveau binnen een gebouw Was: De verzameling Ruimten op hetzelfde niveau binnen een Gebouw. (herkomst eerste globale aanzet van een definitie: eindrapport werkgroep bouwwerken)
BronGrondwater dat op natuurlijke wijze uit het aardoppervlak tevoorschijn komt.
BuurtEen door het bevoegde gemeentelijke orgaan als zodanig afgebakend gebied, aangewezen en van naam voorzien, dat als kleinste eenheid geldt van politiek/bestuurlijke verantwoordelijkheid of voor bedrijfsvoering. (eerste versie van definitie voor SOR)
ComplexFunctionele ruimte die een verzameling van één of meer gebouwen, constructies, verharding, water en begroeiing betreft die samen een eenheid vormen
ConstructieOverige bouwwerken niet zijnde een Gebouw. (eerste versie van definitie voor SOR)
Fruit- of kweekbomenBegroeiing die het kweken van meerjarige siergewassen en bomen betreft ten behoeve van een later gebruik elders of voor het kweken van fruit.
Functioneel gebied (grijs)Door functie of gebruik begrensd gebied. (herkomst definitie: Voorstel NEN3610)
Functioneel gebied (groen)Door functie of gebruik begrensd gebied. (herkomst definitie: Voorstel NEN3610)
Functioneel gebied (oranje)Door functie of gebruik begrensd gebied. (herkomst definitie: Voorstel NEN3610)
Functioneel gebied (water)Door functie of gebruik begrensd gebied. (herkomst definitie: Voorstel NEN3610)
GebouwGrootste, aaneengesloten, homogene, duurzaam met de aarde verbonden en omsloten bouwkundige eenheid binnen een Gebouwblok. (herkomst eerste globale aanzet van een definitie: eindrapport werkgroep bouwwerken)
GebouwOverdekte en geheel of grotendeels met wanden omsloten constructief zelfstandige eenheid bedoeld voor het in een afgeschermde omgeving onderbrengen van mensen, dieren of voorwerpen of voor de productie van goederen.
GebouwblokGrootste aaneengesloten samenstel van gebouwen die bouwkundig-constructief met elkaar verbonden zijn. (herkomst eerste globale aanzet van een definitie: eindrapport werkgroep bouwwerken)
GebouwcomponentComponent aan de buitenzijde van een gebouw, die het aanzicht van het gebouw mede bepaalt.
GebouwzoneHet grootst mogelijke gedeelte van een bouwwerk dat in zijn geheel is gelegen op een bouwlaag en binnen de afbakening van een gebouw en een verblijfsobject, waaraan eenduidig een bouwjaar kan worden toegekend, en dat qua constructie en gebruiksmogelijkheden voldoende uniform is. (herkomst eerste globale aanzet van een definitie: eindrapport werkgroep bouwwerken)
Gebruikszone oppervlaktewaterBegrensd oppervlaktewatergebied dat een bepaald gebruik kent.
GemeenteEen door het parlement als gemeente in een wet benoemd gedeelte van het Nederlands grondgebied (eerste versie van definitie voor SOR)
GetijdengebiedGeheel of gedeeltelijk droogvallende gronden die buitendijks gelegen zijn.
Gras- en kruidachtigenBegroeiing die een laagblijvende, aaneengesloten gras- en/of kruidachtige vegetatie betreft.
Groen objectOp basis van type begroeiing, beplanting, natuurlijk voorkomen of morfologische aspecten getypeerd stuk aardoppervlak (herkomst definitie: Voorstel NEN3610)
HeideTerrein begroeid met heide en heideachtige vegetaties.
HoutsingelOpgaande rijvormige begroeiing van bomen (enkelvoudige/meervoudige stammen) mét ondergroei van struiken.
Installatie / voorzieningGeheel van relevante installaties of andere voorzieningen in of aan en ten dienste van het Gebouw (herkomst eerste globale aanzet van een definitie: eindrapport werkgroep bouwwerken)
KeringVoorziening met een kerende functie.
Knooppunt(definitie ontbreekt)
Knooppunt (water)(definitie ontbreekt)
KunstwerkdeelOnderdeel van een civieltechnisch werk voor de infrastructuur van wegen, water, spoorbanen, waterkeringen en/of leidingen.
Landschappelijk gebiedGeografische ruimte die een fysisch-geografische samenhang vertoont
LigplaatsEen door het bevoegde gemeentelijke orgaan als zodanig aangewezen plaats in het water al dan niet aangevuld met een op de oever aanwezig terrein of een gedeelte daarvan, die bestemd is voor het permanent afmeren van een voor woon-, bedrijfsmatige of recreatieve doeleinden geschikt drijvend object. (herkomst definitie: Artikel 1 Wet basisregistratie adressen en gebouwen)
LuchtvaartzoneFunctionele ruimte die in gebruik is voor luchtvaart.
MoerasTerrein met moerasvegetatie in stilstaand water van geringe diepte zonder merkbare toe- of afvloeiing.
Nederlands continentaal platHet onder de Noordzee gelegen deel van de zeebodem en de ondergrond daarvan, waarop het Koninkrijk soevereine rechten heeft, en gelegen is buiten en grenzend aan de territoriale zee.
Nederlandse aansluitende zoneHet gebied buiten en grenzend aan de territoriale zee dat zich niet verder uitstrekt dan 24 zeemijlen vanaf de laagwaterlijn.
Nederlandse exclusieve economische zoneHet gebied buiten en grenzend aan de territoriale zee dat zich niet verder uitstrekt dan tweehonderd zeemijlen vanaf de laagwaterlijn.
Nederlandse territoriale zeeHet gebied vanaf de laagwaterlijn tot 12 zeemijl uit de kust dat behoort bij het Rijk.
Netwerk voor wegen, water en spoorEen samenhangend stelsel van aan elkaar gesloten wegen, spoorwegen, water- en vaarwegen waardoor vlotte verplaatsing tussen twee locaties mogelijk is. Waar van toepassing middels de beoogde modaliteit. Dit is opgebouwd uit verbindingen en knooppunten. (herkomst definitie: Voorstel NEN3610)
NummeraanduidingEen door het bevoegde gemeentelijke orgaan als zodanig toegekende aanduiding van een verblijfsobject, een standplaats of een ligplaats. (herkomst definitie: Artikel 1 Wet basisregistratie adressen en gebouwen)
OeverzoneGebied op de grens van water en land waar het dynamisch samenspel van land en water plaatsvindt, lopend van waterpeil tot insteek.
Onbegroeide grondOppervlakte die niet bedekt is met enige vorm van begroeiing, water, verharding, gebouwen of andere constructies.
Onbepaald terreinFysiek begrensd en zichtbaar terrein dat bij een gebouw hoort, dat niet verder wordt gedetailleerd in andere reële objecten en dat bestaat uit een mengvorm van verharding, water, begroeiing en/of constructies.
Onbepaald terreindeelFysiek begrensd en zichtbaar terreindeel dat bij een gebouw hoort, dat niet nader wordt ingewonnen en dat bestaat uit een mengvorm van begroeiing, verharding, en/of water. (eerste versie van definitie voor SOR gebaseerd op definitie erf uit BGT)
OndertunnelingOndergrondse of onder water gelegen verbinding tussen twee punten, aan beide einden voorzien van een open bakconstructie.
Open bouwwerkAfzonderlijk staande overdekking rustend op een constructie met kolommen met één of meerdere open gevels bedoeld voor het beschutten of stallen van mensen, dieren, objecten en/of voer- en vaartuigen.
Openbare ruimteEen door het bevoegde gemeentelijke orgaan als zodanig aangewezen en van een naam voorziene buitenruimte die binnen één woonplaats is gelegen. (herkomst definitie: Artikel 1 Wet basisregistratie adressen en gebouwen)
Oppervlaktewater lichaamSamenhangende ruimte gevormd door bodem en oevers, waar oppervlaktewater, met de daarin aanwezige stoffen, doorheen kan stromen.
OverbruggingKunstwerk dat een beweegbare of vaste verbinding tussen twee punten betreft, die door water, een weg of anderszins gescheiden zijn, bestaande uit een brugdek/-bak met landhoofden en veelal gesteund door pijlers.
Overbrugging(s-deel)Onderdeel van een beweegbare of vaste verbinding tussen twee punten, die door water, een weg of anderszins gescheiden zijn, dat essentieel is voor de constructie. (herkomst definitie: BGT 1.1.1)
Overige constructie (14)
ProvincieEen door het parlement als provincie in een wet benoemd gedeelte van het Nederlands grondgebied (eerste versie van definitie voor SOR)
RecreatiezoneFunctionele ruimte die in gebruik is voor openlucht recreatie.
ReduceringVoorziening om bepaalde effecten van omgevingsfactoren te verminderen.
Relief zoneGeografische ruimte die een hoogteverschil in het landschap aanduidt.
RietlandTerrein overwegend begroeid met rietvegetatie.
RijkHet Europese grondgebied van het Koninkrijk der Nederlanden inclusief de daarbij behorende territoriale wateren (eerste versie van definitie voor SOR)
RuimteVoor mensen toegankelijk deel van een gebouw, dat ten minste aan de onderzijde en/of de bovenzijde wordt begrensd door een scheidingsconstructie en dat een netto-hoogte heeft van tenminste 1,5 m.
ScheidingKunstmatig, meestal lineair obstakel met een werend karakter (herkomst definitie: gebaseerd op BGT 1.1.1)
SpoorverbindingSpoorverkeerruimte die de verkeerskundige inrichting van een spoor tussen twee knopen betreft.
Spoorverbinding(definitie ontbreekt)
Spoorweg
SpoorwegknoopSpoorverkeerruimte die een begin-, eind- of keuzepunt voor de spoorgebruiker is.
SpoorzoneFunctionele ruimte die in gebruik is voor spoorwegen
StandplaatsEen door het bevoegde gemeentelijke orgaan als zodanig aangewezen terrein of gedeelte daarvan dat bestemd is voor het permanent plaatsen van een niet direct en niet duurzaam met de aarde verbonden en voor woon-, bedrijfsmatige, of recreatieve doeleinden geschikte ruimte. (herkomst definitie: Artikel 1 Wet basisregistratie adressen en gebouwen)
StreekGeografische ruimte met een culturele samenhang die vanuit de historie of in de volksmond bekend staat onder een bepaalde naam.
StruikenBegroeiing van bodembedekkers en/of houtachtige en/of meerstammige overblijvende planten.
ToegangsdeurDeur of andere voorziening die vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde verkeersruimte toegang geeft tot een object.
ToegangsdeurDeur of andere voorziening die vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde verkeersruimte toegang geeft tot een Gebouw of Verblijfsobject. (herkomst eerste globale aanzet van een definitie: eindrapport werkgroep bouwwerken)
TunneldeelOnderdeel van een kunstmatig aangelegde, kokervormige onderdoorgang dat essentieel is voor de constructie. (herkomst definitie: BGT 1.1.1)
TuunwalGestapelde grasplaggen op de scheiding tussen twee percelen.
VeiligheidsregioAfgebakend gedeelte van het grondgebied van Nederland, onder zeggenschap van een openbaar lichaam met diverse bestuurlijke taken, ingesteld op basis van artikel 9 van de Wet Veiligheidsregio’s.
VerblijfsobjectDe kleinste binnen een of meer panden gelegen en voor woon-, bedrijfsmatige, of recreatieve doeleinden geschikte eenheid van gebruik die ontsloten wordt via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde verkeersruimte, onderwerp kan zijn van goederenrechtelijke rechtshandelingen en in functioneel opzicht zelfstandig is. (herkomst definitie: Artikel 1 Wet basisregistratie adressen en gebouwen)
VerhardingOppervlak, dat door egaliseren, verstevigen en/of verruwen voor het beoogde gebruik geschikt gemaakt is, bestaande uit in één of meer lagen over een ondergrond of onderliggende constructie aangelegd materiaal.
VerhardingsobjectIn één of meer lagen aangelegd materiaal, welke zijn gelegd over een ondergrond of onderliggende constructie, aangelegd om een oppervlakte geschikt te maken voor het beoogde gebruik, door te egaliseren, te verstevigen en/of te verruwen. (herkomst definitie: Voorstel NEN3610)
Verkeerskundig functionele zoneFunctionele ruimte die een verkeerskundige functie kent.
Water objectGrondoppervlak permanent of periodiek bedekt met water. (herkomst definitie: Voorstel NEN3610)
Waterbergings-gebiedGebied, niet zijnde een oppervlaktewaterlichaam of onderdeel daarvan, dat dient ter verruiming van de bergingscapaciteit van een of meer watersystemen.
WatergangLanggerekte verlaging in het aardoppervlak van natuurlijke of kunstmatige oorsprong die permanent of periodiek water bevat.
WaterschapEen door het bevoegde provinciale orgaan als zodanig afgebakend gebied, aangewezen en van naam voorzien, dat als eenheid geldt van politiek/bestuurlijke verantwoordelijkheid voor beheer van het water en de waterstaatszorg. (eerste versie van definitie voor SOR)
Waterstaatkundig kunstwerkKunstwerk voor de beheersing van het oppervlaktewater en alles wat daarin voorkomt.
WatervlakteEen niet langgerekte verlaging in het aardoppervlak van natuurlijke of kunstmatige oorsprong, die permanent of periodiek water bevat.
Waterweg-verbinding(definitie ontbreekt)
Weg
WegknoopWegverkeerruimte die een begin-, eind- of keuzepunt is voor de weggebruiker/voertuig.
Wegverbinding(definitie ontbreekt)
WegverbindingWegverkeerruimte die de verkeerskundige inrichting van een weg beschrijft tussen twee knopen
WegzoneFunctionele ruimte die in gebruik is voor weginrichting
WijkEen door het bevoegde gemeentelijke orgaan als zodanig afgebakend gebied, aangewezen en van naam voorzien, dat geldt als eenheid van politiek/bestuurlijke verantwoordelijkheid of voor bedrijfsvoering en een cluster is van buurten (eerste versie van definitie voor SOR)
WoonplaatsEen door het bevoegde gemeentelijke orgaan als zodanig aangewezen en van een naam voorzien gedeelte van het grondgebied van de gemeente. (herkomst definitie: Artikel 1 Wet basisregistratie adressen en gebouwen)
Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 okt 2023 om 08:13.