Thema-architectuur


GEMMA onderdelen Basisarchitectuur, Thema-architecturen, Algemene producten

De GEMMA bestaat uit een verzameling samenhangende architectuurproducten.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt in:

  • GEMMA Basisarchitectuur: de kern van de GEMMA met daarin o.a. architectuurprincipes en de GEMMA Bedrijfs-, Informatie- en Technische architectuur.
  • Thema-architecturen: architectuurbeschrijvingen voor een bepaald thema, zoals 'Beveiliging en Privacy' en 'Zaakgericht werken'.
  • Algemene producten: producten met een meer ondersteunend karakter die op meer plaatsen binnen de GEMMA worden gebruikt, zoals het GEMMA Begrippenkader en het GEMMA Kennismodel.

De aanleiding voor het ontwikkelen van een thema-architectuur is verschillend. Er is bijvoorbeeld een grote vraag vanuit gemeenten of nieuwe wetgeving maakt het nodig om bepaalde functionaliteit verder uit te werken. Thema-architecturen zijn onderdeel van de GEMMA. Een thema-architectuur werkt een onderwerp uit vanuit een specifiek perspectief ('viewpoint').

De GEMMA basisarchitectuur en bestaande thema-architecturen zijn het vertrekpunt voor een nieuwe thema-architectuur. Er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van bedrijfsfuncties of referentiecomponenten, zoals die in de basisarchitectuur zijn opgenomen. Mocht blijken dat binnen de thema-architectuur nieuwe functies of componenten nodig zijn, dan kunnen die later eventueel worden overgenomen binnen GEMMA basisarchitectuur producten.

GEMMA thema-architecturen

De volgende thema-architecturen worden nog met enige regelmaat aangepast of zijn net opgeleverd door de betrokken architecten.

Overige thema-architecturen

Niet (meer) actief door VNG onderhouden thema-architecturen:

NORA online thema's:

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 28 mei 2024 om 14:02.