Informatiearme en informatierijke notificaties


Om afnemers op de hoogte te brengen dat er een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden kan gebruik worden gemaakt van zogenaamde 'informatiearme' of 'informatierijke' notificaties. De termen verwijzen naar de hoeveelheid informatie die is opgenomen in een notificatiebericht.

Informatiearme notificaties[bewerken]

Een informatiearme notificatie bevat de minimale set aan gegevens over een plaatsgevonden gebeurtenis die consumers nodig hebben. Een informatiearme notificatie bevat identificerende gegevens die een afnemer kan gebruiken om om aanvullende detailgegevens op te halen. Een voorbeeld hiervan is een notificatie waarin naast een gebeurtenisbron en gebeurtenistype alleen een gebeurtenis-identificatie is opgenomen. Bijvoorbeeld ["Basisregistratie Kadaster", "KadastraleGroottePerceelGewijzigd", "KPC024453"]. Na ontvangst van zo'n notificatie kan een consumer beslissen om een service bij het Kadaster aan te roepen waarmee aanvullende detailinformatie over de plaatsgevonden wijziging is op te vragen.

Informatierijke notificaties[bewerken]

Een informatierijke notificatie bevat de volledige informatie over een plaatsgevonden gebeurtenis. Een afnemer hoeft dan na ontvangst geen aanvullende gegevens meer op te vragen. Ten opzichte van het informatiearme voorbeeld zijn binnen de notificatie dan ook beschrijvende gebeurtenisgegevens opgenomen. Bijvoorbeeld "KadastraleGrootteOud=3000, KadastraleGrootteNieuw=3500".

Informatiearm of informatierijk?[bewerken]

Een voordeel van informatiearm notificeren is dat er niet meer gegevens worden uitgewisseld dan minimaal nodig is. Iets dat nodig kan zijn om privacy en beveiliging te borgen of om bij een beperkte bandbreedte overbelasting te voorkomen. Een voordeel van informatierijk notificeren voor afnemers is dat ze geen aanvullende gegevens meer op hoeven te vragen, maar direct kunnen overgaan tot verwerking. Het ontlast ook de aanbieder die geen aparte service voor opvraging van detailgegevens hoeft aan te bieden.

Beide soorten notificaties hebben bestaansrecht. Welke type notificatie in een bepaalde situatie het meest geschikt is wordt bepaald door de context. Daarbij kunnen factoren een rol spelen zoals wetgeving, mogelijkheden, gemak en kosten.

Notificeren van gewijzigde brongegevens[bewerken]

In lijn met het principe Informeer bij de bron is de wens om brongegevens niet onnodig lokaal op te slaan, maar gebruik te maken van verwijzingen (zie Toelichting data bij de bron). Voor beide situaties geldt dat het vaak nodig is om notificaties te ontvangen als bepaalde brongegevens zijn gewijzigd. Wanneer naar elders vastgelegde brongegevens wordt verwezen kan informatiearm vaak volstaan. Zijn gegevens lokaal vastgelegd dan kan het efficiënter zijn om gewijzigde gegevens direct te ontvangen via informatierijke notificaties.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 21 okt 2024 om 13:01.