Hoe werk je met de GEMMA?

16 februari 2024De GEMMA is de referentiearchitectuur voor alle Nederlandse gemeenten. Maar waarvoor en hoe kun je de GEMMA als gemeente het beste gebruiken? Hoewel daarop geen eensluidend antwoord is te geven ("it depends"), zijn er in de vorm van handreikingen wel een aantal mogelijkheden en tips te geven.

Het menu 'Over GEMMA' op GEMMA Online kent sinds kort de optie: 'Werken met GEMMA'. Daarmee vind je een aantal handreikingen met mogelijkheden om de GEMMA te gebruiken. Dat varieert van een korte uitleg over wat je met architectuur in het algemeen kunt doen, tot hoe je het GEMMA Archimate-model kunt gebruiken, tot waar je bij de aanschaf en vervanging van applicaties rekening mee moet houden.

Het verschillende karakter van de handreikingen bevestigt de stelling dat hoe je de GEMMA, of meer algemeen architectuur, het beste kunt gebruiken van veel verschillende factoren afhangt. Uiteindelijk zul je als gemeente zelf moeten bepalen wat in je eigen situatie het meest geschikt is. De handreikingen kunnen je daarbij helpen.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 29 mei 2024 om 12:54.