GEMMA technische architectuur Archimatemodel

10 juli 2024Van oudsher beschrijft de GEMMA de bedrijfsarchitectuur en informatie-architectuur. Sinds dit jaar beschrijft de GEMMA ook de technische architectuur. Hiervoor is, net als voor de GEMMA bedrijfs- en informatie-architectuur, een ArchiMate-model ontwikkeld. Daarmee omvat de GEMMA nu de drie lagen die voor de enterprise architectuur het belangrijkst zijn.

De GEMMA maakt, net als veel andere architecturen, onderscheid tussen bedrijfs-, informatie- en technische architectuur. Elk type architectuur beschrijft bepaalde aspecten van een organisatie. De GEMMA Bedrijfsarchitectuur beschrijft de bedrijfsfuncties, bedrijfsobjecten en bedrijfsprocessen die van belang zijn voor de gemeentelijke bedrijfsvoering. De Informatie-architectuur behandelt de applicaties en data die de gemeentelijke informatievoorziening inrichten.

De recent toegevoegde GEMMA Technische architectuur beschrijft de 'technologieservices' die nodig zijn om gemeentelijke applicaties goed te laten functioneren. Dit omvat services voor verwerking, dataopslag, netwerken, toegang en beveiliging. Deze services zijn vaak niet specifiek voor gemeenten en worden geleverd door breed beschikbare 'technologiecomponenten', zoals 'commodity software'. Waar voorheen software meestal op lokale servers moest worden geïnstalleerd, worden technologieservices tegenwoordig steeds vaker afgenomen binnen cloudomgevingen.

Het Technische Architectuur Archimate-model beschrijft twee soorten elementen: 'technologieservices' die technische functionaliteit bieden en 'technologiecomponenten' die deze services leveren. De scope is beperkt tot de services en componenten die binnen de context van de GEMMA en voor gemeenten het belangrijkst zijn. De naamgeving en groepering van services en componenten zijn afgestemd op de gangbare praktijk, zoals gehanteerd door cloudproviders.

De GEMMA omvat nu de drie belangrijke lagen van enterprise architectuur ('de BIT-architecturen'). Technologiegerelateerde onderwerpen kunnen nu beter binnen de GEMMA worden beschreven, bijvoorbeeld thema-architecturen waar technologie een rol speelt. Omdat er voorheen geen technische architectuur was, zijn enkele technologiecomponenten als 'referentiecomponent' opgenomen in de Informatie-architectuur. Deze worden nu omgezet naar technologiecomponenten.

Met de toevoeging van technische architectuur voldoet de GEMMA aan de groeiende behoefte van gemeenten om technologie beter te kunnen beschrijven. Dit is bijvoorbeeld nodig voor het waarborgen van beveiliging en privacy, waarvoor specifieke technologieservices vereist zijn, of omdat gemeenten als collectief vaker technologie willen standaardiseren. Een voorbeeld hiervan is de Haven-standaard, waarmee gemeenten meer gestandaardiseerd kunnen werken met het containerplatform Kubernetes.

Op GEMMA Technische Architectuur vind je meer informatie over de technische architectuur.

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 10 jul 2024 om 14:00.