GEMMA Procesarchitectuur wordt vernieuwd

5 juni 2024Vanuit gemeenten is er een grote behoefte aan het verder ontwikkelen van de GEMMA procesarchitectuur. In 2018 is er een grote herijking geweest door een werkgroep met VNG en diverse gemeenten. Door de ontwikkelingen en (Europese) wetgeving worden er in de huidige procesarchitectuur zaken gemist. Voorbeeld hiervan is de BIV classificatie vanuit Informatiebeveiliging maar ook vanuit Privacy geldt dit.

Gemeente Hilversum heeft al wel een bijdrage geleverd door hun procesarchitectuur te delen als best practice. Vanuit de VNG is nu een opdracht doorontwikkeling procesarchitectuur opgesteld met daarin de volgende resultaten:

  • Aangepaste procesarchitectuur op GEMMA online.
  • Borgen in een expertgroep/community procesarchitectuur GEMMA
  • 3 best practices op Gemma Online

Op 29 mei is er een eerste kick off met de expertgroep geweest waarin de eerste inventarisatie aan ontwikkelingen en behoeften gezamenlijk is opgehaald. Er zijn best veel punten waarop de procesarchitectuur doorontwikkeld kan worden en daarom hebben we dan ook de eerste prioritering samen bepaald voor de komende maanden en deze te scopen tot 3 thema's.

De expertgroep bestaat uit de volgende gemeenten : Drechtsteden, Ede, Hilversum, Hoorn, Lansingerland, Oss, Rotterdam, Utrecht, Venlo, Zundert, Zwolle.

Daar zijn de volgende thema's naar voren gekomen:

  • Mappen van de procesarchitectuur aan de producten/diensten standaardlijst.
  • Communicatie en herkenbaar maken van procesarchitectuur aan verschillende stakeholders
  • Governance rondom procesarchitectuur

Dit alles moet leiden tot een nieuwe procesarchitectuur GEMMA met een nieuw richtinggevend kader en processenlandschap op basis van de nieuwe inzichten uit de werkgroep. Hierbij is de samenhang met de overige onderdelen van de GEMMA een belangrijk uitgangspunt zoals bedrijfsfuncties en bedrijfsobjecten maar ook met de verschillende domeinen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van al bestaande input van gemeenten die al verschillende zaken rondom procesarchitectuur hebben uitgewerkt. De nieuwe procesarchitectuur GEMMA zal voor een openbare review worden aangeboden aan gemeenten voordat deze definitief wordt vastgesteld. De voortgang van dit traject is te volgen via deze nieuwsbrief.

Als er vragen of opmerkingen zijn kun je die stellen aan Arnoud Quanjer (arnoud.quanjer@vng.nl) of Anita Potters (anita.potters@vng.nl)

Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 7 jun 2024 om 02:01.