Gemeentelijke Applicatiearchitectuur Omgevingswet
Hoofdstuk: Standaarden voor de Omgevingswet
- Inleiding
- Uitgangspunten en principes
- De referentiecomponenten voor de Omgevingswet
- Requirements Omgevingsbeleidscomponenten
- Requirements Regelbeheercomponenten
- Requirements Vergunning-, Toezicht- en Handhavingcomponenten
- Standaarden voor de Omgevingswet
- Koppelingen voor de Omgevingswet
Deze pagina is een onderdeel van Gemeentelijke Applicatiearchitectuur Omgevingswet compleet: Hele document bekijken - Exporteren - Definitie
Voor de Omgevingswet dient de gemeente op een aantal koppelvlakken aan te sluiten. Ieder koppelvlak maakt gebruik van een standaard. Onderstaande tekst geeft een overzicht van alle koppelvlakken en de bijbehorende standaard. Informatie is gebaseerd op het DSO-LV document Aansluitkoppelvlakken Editie Bevoegd Gezag. Het eerstgenoemde koppelvlak (Aansluiten DSO Toepasbare regels) dient een gemeente te gebruiken op het moment dat besloten wordt toepasbare regels aan te leveren aan de DSO-LV. Dit is geen wettelijk verplicht koppelvlak. De daaropvolgende zes koppelvlakken dient (wel wettelijke verplichting) een gemeente per 2024 in ieder geval in gebruik te hebben. Voor meer informatie over de de specifieke koppelvlakken (API's) verwijzen we naar het Omgevingswet API register.
Aansluiten DSO-LV Toepasbare regels
Toepasbare regels is de DSO component waaraan (lokale) kunnen worden aangeleverd ten behoeven van vragenbomen in het loket.
- IMTR - DSO Informatiemodel Toepasbare Regels
- STTR - DSO Standaard Toepasbare Regels
- DMN - Decision Model and Notation
Aansluiten DSO-LV Stelsel Catalogus
De DSO Stelselcatalogus is de DSO component waarin begrippen en metadata omtrent informatieproducten en services wordt beheerd.
- Linked data: meer info op op forum standaardisatie
Aansluiten DSO-LV Indienen aanvragen en meldingen
Het ketenproces Indienen Aanvragen en Meldingen levert de door de Initiatiefnemer ingevulde en ingediende vergunningsaanvraag of melding af bij het Bevoegd gezag. Er wordt een keuze gemaakt voor één bevoegd gezag die de aanvraag/melding krijgt aangeleverd.
- IMAM - DSO Informatiemodel Aanvragen Meldingen
- STAM - DSO Standaard Aanvragen Meldingen
- HAL (Hypertext Application Language)
Aansluiten Landelijke Voorziening Beschikbaar stellen en Bekendmaken
Het publiceren van Omgevingsdocumenten gebeurt op het platform voor Overheidspublicaties de Landelijke Voorziening Beschikbaar stellen en Bekendmaken (LVBB).
- STOP - Standaard Overheidspublicaties
- IMOD - DSO Informatiemodel Omgevingsdocumenten
- TPOD - DSO Toepassingsprofiel Omgevingsdocumenten (binnen STOP)
- GML (Geography Markup Language)
- OWMS
- XSD n.b. XSD als onderdeel van STOP/TPOD, nog in overweging voor relatie tussen gebied en regel.
Overheid.nl (DROP - KOOP)
DROP staat voor Decentrale Regelgeving en Officiële Publicaties. Met DROP wordt het publicatieproces geïntegreerd met het consolidatieproces. Gebruikt voor het publiceren en consolideren van regelingen en kennisgevingen (bijvoorbeeld vergunningen).
Meer info: KOOP
Mijn Overheid
Via Mijn Overheid Berichtenbox (burgers en bedrijven) kan de gemeente berichten versturen naar inwoners en bedrijven. Mijn Overheid Lopende Zaken wordt gebruikt voor het versturen van statusinformatie.
Meer info: logius
Informatieproducten
Informatieproducten worden via services aan het DSO-LV ter beschikking gesteld. Afname geschiedt via direct gebruik in DSO-LV Gebruikerstoepassingen (GT) of via het Open Stelsel. De standaard voor informatieproducten dient nog te worden vastgesteld.