Gemeentelijke Applicatiearchitectuur Omgevingswet
Hoofdstuk: Koppelingen voor de Omgevingswet
- Inleiding
- Uitgangspunten en principes
- De referentiecomponenten voor de Omgevingswet
- Requirements Omgevingsbeleidscomponenten
- Requirements Regelbeheercomponenten
- Requirements Vergunning-, Toezicht- en Handhavingcomponenten
- Standaarden voor de Omgevingswet
- Koppelingen voor de Omgevingswet
Deze pagina is een onderdeel van Gemeentelijke Applicatiearchitectuur Omgevingswet compleet: Hele document bekijken - Exporteren - Definitie
Introductie
In de vorige hoofdstukken hebben we de componenten, requirements en standaarden beschreven. Hier besteden we aandacht aan de koppelingen tussen de applicatiecomponenten, zowel binnen de gemeente als tussen gemeente en DSO-LV dan wel een andere landelijke voorziening. We doen dit in twee stappen:
- Informatie uitwisseling tussen componenten geeft een overzicht van de informatiestromen tussen de belangrijkste componenten.
- Interactiepatronen tussen componenten brengt per patroon inzichtelijk welke afhankelijkheden er tussen de componenten zijn waarbij wordt aangegeven welke requirement bij dat interactiepatroon geldt.
Informatie uitwisseling tussen componenten
Onderstaand figuur geeft een overzicht van de belangrijkste referentiecomponenten en informatiestromen tussen de componenten voor het IWT niveau weer. De opgenomen requirements van de verschillende omgevingswetcomponenten liggen hieronder ten grondslag. Dit betreft requirements met zowel de categorie Must, Should en Onbepaald.
Interactiepatronen
Onderstaande diagrammen geven aan welke componenten, functies en requirements gebruikt worden in de communicatie tussen het DSO-LV, de gemeente en eventueel partners. De patronen zijn gebaseerd op de basisplaat Indringend Keten Testen welke gebruikt wordt door het programma Aan de Slag Met De Omgevingswet.
Interactiepatronen Omgevingsbeleid
Onderstaande diagrammen zijn van toepassing ten behoeve van de Omgevingsbeleidcomponent.
Interactiepatroon 1
Gemeenten kunnen ten behoeve van een initiële lading de volledige geconsolideerde regeling ophalen en inladen in de omgevingsbeleidcomponent. De omgevingsbeleidcomponent gebruikt hiervoor de Downloaden API en ontvangt een ZIP-bestand met daarin de juridische tekst (het “OP-deel"), de Geografische Informatie Objecten (“GIO’s”) en de gegevens bij de juridische tekst (de “OW-objecten”). Dit interactiepatroon kan door de gemeente in de volgende gevallen worden toegepast:
- Ten einde uitvalsituaties te voorkomen
- Als 'back-up' bij wijziging van softwareleverancier
- Het inlezen van de bruidsschat
Interactiepatroon 2
Partners (bijvoorbeeld stedenbouwkundige bureaus) kunnen ten behoeve van een initiële lading de volledige geconsolideerde regeling ophalen en inladen in de omgevingsbeleidcomponent. De omgevingsbeleidcomponent gebruikt hiervoor de Downloaden API en ontvangt een ZIP-bestand met daarin de juridische tekst (het “OP-deel"), de Geografische Informatie Objecten (“GIO’s”) en de gegevens bij de juridische tekst (de “OW-objecten”). Dit interactiepatroon wordt bijvoorbeeld gebruikt als een gemeente het wijzigen van een omgevingsplan heeft uitbesteed aan een stedenbouwkundig bureau.
Interactiepatroon 3
Ten behoeve van het valideren van een omgevingsplan, levert de gemeente ter validatie een STOP-bestand aan het Bronhouderskoppelvlak aan. Het Bronhouderskoppelvlak levert een validatierapport op aan de gemeente met het resultaat van de validatie.
Interactiepatroon 4
Stedenbouwkundige bureaus bieden gewijzigde onderdelen van de regelingversie ter validatie aan de DSO Landelijke voorziening. Het Plan-plan validatieportaal valideert de inhoud en biedt een validatierapport. De bedoeling is dat het portaal op den duur wordt uitgefaseerd en dat er een volwaardige API beschikbaar komt via het Open stelsel voor derden.
Interactiepatroon 5
Ten behoeve van het publiceren van een omgevingsbesluit levert de gemeente het besluit in de vorm van een STOP-bestand aan het Bronhouderskoppelvlak aan. Het Bronhouderskoppelvlak levert een publicatie- en een validatierapport op aan de gemeente met het resultaat van de publicatie en de validatie. Als de verificatie geen fouten heeft opgeleverd wordt het bestand verwerkt tot een nieuwe versie van de geconsolideerde regeling.
Interactiepatroon 6
De door het stedenbouwkundig bureau opgestelde nieuwe regelingversie (die eerst gevalideerd is, zie interactiepatroon 4) wordt aangeboden aan de omgevingsbeleidscomponent van de gemeente.
Interactiepatronen Toepasbare regelscomponent
Onderstaande diagrammen zijn van toepassing ten behoeve van de Toepasbare regelscomponent.
Interactiepatroon 7
Het Team omgevingsbeleid kan met de treeviewer in de functionele structuur opzoeken of er toepasbare regels (vergunningchecker en aanvraagformulier) aanwezig zijn bij de juridische activiteit. Dit is handig om te zien of er toepasbare regels in de bruidsschat of bij andere gemeentes zijn die als uitgangspunt gebruikt kunnen worden. De bestands ID van het STTR-bestand kan overgenomen worden in de Toepasbare regelcomponent, waarmee het STTR-bestand kan worden overgenomen in de Toepasbare-regelcomponent. Is sprake van een nieuwe werkzaamheid (al of niet op basis van gedownloade toepasbare regels), dan wordt die gekoppeld aan de juiste juridische activiteit (hiervoor is de Regels-bij-activiteiten-API nodig).
Interactiepatroon 8
Met de toepasbare-regelscomponent stelt het bevoegd gezag toepasbare regels op. Toepasbare regels is het geheel van de bedrijfsregels, uitvoeringsregels, conversieregels en toeleidingsregels. Deze zijn gebaseerd op de analyse van wet- en regelgeving. Het feitelijk maken van toepasbare regels is het opstellen van vragenbomen door het vertalen van wet- en regelgeving in bedrijfsregels, uitvoeringsregels, interactieregels en toeleidingsregels. Er zijn twee soorten vragenbomen, de ene soort ondersteunt het oriënteren via vragenbomen (vergunningchecker) en de andere soort ondersteunt het opstellen en indienen (aanvraagformulier). Toepasbare regels kunnen op fouten gecontroleerd worden door opgestelde vragenbomen als STTR-bestand aan te bieden ter verificatie aan de landelijke voorziening. Vervolgens stuurt de landelijke voorziening een lijst met verificatiefouten.
Interactiepatroon 9
Een opgestelde en geverifieerde set toepasbare regels wordt aangeboden aan de landelijke voorziening en opgenomen in de RTR. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in het aanbieden van een nieuw set toepasbare regels, een gewijzigde set en een te verwijderen set.
Interactiepatronen Vergunning, Toezicht en Handhavingscomponent fysieke leefomgeving
Onderstaande diagrammen zijn van toepassing ten behoeve van de Vergunning, Toezicht en Handhavingscomponent fysieke leefomgeving.
Interactiepatroon 10
Als een Verzoek (aanvraag, melding of informatieplicht) in de Landelijke voorziening succesvol is ingediend, ontvangt de gemeente een verzoeknotificatie dat er een verzoek klaarstaat om opgehaald te worden. De VTH-component haalt vervolgens het STAM-verzoek en ook de bijlagen op bij de landelijke voorziening. Als later nog bijlagen aan het Verzoek in de landelijke voorziening worden toegevoegd, haalt de gemeente alleen de toegevoegde bijlagen op.
Interactiepatroon 11
Als bij opening van het Verzoek blijkt dat dit voor een ander bevoegd gezag of behandeldienst is bedoeld, dan stuurt de gemeente een opdracht naar de Landelijke voorziening om het bericht bij de juiste partij af te leveren.
Interactiepatroon 12
De gemeente geeft aan de Landelijke voorziening aan wanneer een Verzoek uit de werkmap verwijderd moet worden.
Interactiepatroon 13
Voor de behandeling van een verzoek kan het relevant zijn om te weten welke verzoeken eerder zijn ingediend op dezelfde locatie. Ook kan het interessant zijn om te zien welke verzoeken mogelijk bij een andere bestuurslaag zijn ingediend in een bepaald gebied. Informatie over dergelijke verzoeken wordt opgevraagd via de API van het verzoekenregister van DSO-LV. Op basis van meegegeven zoekcriteria worden metagegevens over ingediende verzoeken als resultaat teruggegeven.
Interactiepatroon 14
Als een Verzoek (aanvraag of melding) in de landelijke voorziening succesvol is ingediend, ontvangt de omgevingsdienst een verzoeknotificatie dat er een verzoek klaarstaat om opgehaald te worden. De VTH-component haalt vervolgens het STAM-verzoek en ook de bijlagen op bij de landelijke voorziening. Als later nog documenten aan het Verzoek in de landelijke voorziening worden toegevoegd, haalt de behandeldienst alleen de toegevoegde documenten op.
Interactiepatroon 15
Als bij opening van het Verzoek blijkt dat dit voor een ander bevoegd gezag of behandeldienst is bedoeld, dan stuurt de behandeldienst een opdracht naar de landelijke voorziening om het bericht bij de juiste partij af te leveren.
Interactiepatroon 16
De behandeldienst geeft aan de landelijke voorziening aan wanneer een Verzoek uit de werkmap verwijderd moet worden.
Interactiepatroon 17
Voor de behandeling van een verzoek kan het relevant zijn om te weten welke verzoeken eerder zijn ingediend op dezelfde locatie. Ook kan het interessant zijn om te zien welke verzoeken mogelijk bij een andere bestuurslaag zijn ingediend in een bepaald gebied. Informatie over dergelijke verzoeken wordt opgevraagd via de API van het verzoekenregister van DSO-LV. Op basis van meegegeven zoekcriteria worden metagegevens over ingediende verzoeken als resultaat teruggegeven.
Interactiepatroon 18
Als de gemeente met andere partners moet zaakgericht samenwerken aan de behandeling van een verzoek, start de gemeente vanuit de VTH-component een samenwerking in de landelijke voorziening (SWF). In de SWF geeft de gemeente aan met welke andere partijen aan dit verzoek wordt samengewerkt en welke rechten die partijen hebben. De SWF stuurt actieverzoeken naar de andere partijen om deel te nemen aan de samenwerking. De gemeente kan documenten uploaden met de SWF en de vertrouwelijkheid van documenten aangeven. Via de SWF kunnen alle deelnemende partijen notificaties en actieverzoeken naar elkaar sturen en documenten up- en downloaden. De gemeente kan de samenwerking wijzigen en stoppen. De gemeente zorgt dat als de samenwerking is gestopt, alle relevante informatie van de samenwerking wordt opgenomen in het eigen VTH-dossier. Tenslotte wordt de gestopte samenwerking na een vaste periode verwijderd uit de SWF.
Interactiepatroon 19
Als een adviespartner moet zaakgericht samenwerken aan de behandeling van een Verzoek van een ander bevoegd gezag, ontvangt de adviespartner een actieverzoek daartoe van de SWF. De adviespartner accepteert het actieverzoek. De adviespartner heeft nu toegang tot de samenwerking en kan binnen de toegekende rechten het samenwerkdossier inzien. De adviespartner kan documenten uploaden met de SWF en de vertrouwelijkheid van documenten aangeven. Via de SWF kan de adviespartner notificaties en actieverzoeken naar de andere deelnemers sturen en documenten downloaden.
Interactiepatroon 20
Als de behandeldienst met andere partners moet zaakgericht samenwerken aan de behandeling van een verzoek, start de behandeldienst vanuit de VTH-component een samenwerking in de landelijke voorziening (SWF). In de SWF geeft de behandeldienst aan met welke andere partijen aan dit verzoek wordt samengewerkt en welke rechten die partijen hebben. De SWF stuurt actieverzoeken naar de andere partijen om deel te nemen aan de samenwerking. De behandeldienst kan documenten uploaden met de SWF en de vertrouwelijkheid van documenten aangeven. Via de SWF kunnen alle deelnemende partijen notificaties en actieverzoeken naar elkaar sturen en documenten up- en downloaden. De behandeldienst kan de samenwerking wijzigen en stoppen. De behandeldienst zorgt dat als de samenwerking is gestopt, alle relevante informatie van de samenwerking wordt opgenomen in het eigen VTH-dossier. Tenslotte wordt de gestopte samenwerking na een vaste periode verwijderd uit de SWF.
Interactiepatroon 21
Met de VTH-component stuurt de gemeente brieven, de beschikking en overige berichten per digitale post naar MijnOverheid.nl. Brieven, beschikking en overige berichten worden per post verstuurd naar initiatiefnemer, indiener en belanghebbende.
Interactiepatroon 22
Met de VTH-component stuurt de behandeldienst brieven, de beschikking en overige berichten per digitale post naar MijnOverheid.nl. Brieven, beschikking en overige berichten worden per post verstuurd naar initiatiefnemer, indiener en belanghebbende.
Interactiepatroon 23
Team vergunningverlening van de gemeente stelt de kennisgeving buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BPOA), de kennisgeving van een aanvraag of kennisgeving van een besluit, en het besluit zelf beschikbaar via de landelijke voorziening DROP. Dit heet de publicatie. De wijze waarop Team vergunningen publiceert kan via de DROP-toepassing of via de 3PAS-API.
Interactiepatroon 24
De afdeling van de Behandeldienst van de gemeente stelt de kennisgeving buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BPOA), de kennisgeving van een aanvraag of kennisgeving van een besluit beschikbaar via de landelijke voorziening DROP. Dit heet de publicatie. De wijze waarop de afdeling publiceert kan via de DROP-toepassing of via de 3PAS-API. De gemeente blijft verantwoordelijk voor de publicatie van het genomen besluit.