Event-driven architectuur introductie
Event-driven architectuur (EDA) is een architectuurbenadering waarbij systemen worden ontworpen om te reageren als zich bepaalde gebeurtenissen hebben voorgedaan. Om op de hoogte te zijn van veranderingen hoeven systemen niet steeds zelf gegevens op te vragen ('polling'), maar worden ze na een plaatsplaatsgevonden gebeurtenis daarvan op de hoogte gesteld.
Een datarecord met gegevens over een plaatsgevonden gebeurtenis noemen we een 'event'. Events kunnen worden getransporteerd, opgeslagen en worden uitgewisseld tussen applicaties. Op basis van ontvangen events kunnen afnemende applicaties passende actie ondernemen.
Belangrijke rollen bij EDA zijn:
- (Event)producers: applicaties die informatie over plaatsgevonden gebeurtenissen publiceren.
- Intermediairy: applicaties die verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van gepubliceerde events aan consumers. Producers en consumers communiceren niet direct met elkaar en hoeven, voor de distributie, elkaar niet te kennen. Voor invulling van deze rol wordt vaak gebruik gemaakt van speciale middleware-applicaties, zoals message- of event-brokers.
- (Event)consumers: applicaties die events ontvangen en er vervolgens op kunnen reageren.
De pagina Rollen en begrippen geeft meer informatie over belangrijke rollen en begrippen binnen EDA.
Onderstaand diagram toont hoe producers events publiceren en consumers events ontvangen. De rechterkant van het diagram toont de veelvoorkomende situatie met een intermediairy.
Meerwaarde[bewerken]
EDA maakt een wendbare, modulaire aanpak mogelijk waarbij applicaties direct kunnen reageren op bepaalde gebeurtenissen. Dit leidt tot snellere en efficiëntere processen, beter gebruik van middelen en de mogelijkheid om systemen eenvoudig te schalen en uit te breiden. Door de flexibiliteit en modulariteit kunnen nieuwe diensten snel worden toegevoegd of aangepast, en kunnen applicaties beter samenwerken. Dit maakt betere dienstverlening mogelijk, kostenbesparingen en een grotere wendbaarheid van organisaties. EDA is vooral nuttig in situaties waar snelheid, flexibiliteit en efficiënte verwerking van gebeurtenissen van belangrijk zijn. Bijvoorbeeld bij industriële automatisering, Internet of Things (IoT) toepassingen, communicatie tussen microservices of bij het uitwisselen van informatie tussen overheidsorganisaties.
Soorten event-verwerking[bewerken]
Afhankelijk van de doelen kan EDA verschillende manieren van event-verwerking ondersteunen, zoals:
- Zelfstandige gebeurtenissen verwerking: Hierbij gaat het om gebeurtenissen die niet aan andere gebeurtenissen zijn gerelateerd en zelfstandig kunnen worden afgehandeld. Bijvoorbeeld een plaatsgevonden publicatie van een bericht op een social media platform.
- Event-stream verwerking: Hierbij is sprake van een stroom ('stream') aan gerelateerde events. Bij verwerking moet rekening worden gehouden met eerdere events. . Bijvoorbeeld als het events betreft met informatie over de wijziging van een verblijfsadres van een persoon waarbij de volgorde van verwerking van belang is.
- Complexe event verwerking: hierbij kunnen op basis van een reeks events bepaalde patronen worden herkend. Bijvoorbeeld op basis van events afkomstig van een passantensensor signaleren dat zich te veel mensen in een gebiedszone bevinden.
De thema-architectuur Eventoriëntatie besteedt extra aandacht aan de functie 'notificeren'. Daarbij kan zowel sprake zijn van zelfstandig te verwerken events, als van gerelateerde events.
Begrippen[bewerken]
EDA kent een aantal termen die te maken hebben met het ontwerpen, realiseren en werken met event-driven oplossingen. Hieronder staan een aantal veelgebruikte begrippen met hun betekenis:
- Change Data Capture: Een techniek waarmee veranderingen in een database (zoals toevoegingen, verwijderingen en wijzigingen) in real-time worden vastgelegd en als event zijn te publiceren.
- Messaging: Een eenvoudige vorm van communicatie tussen systemen waarbij gegevens in de vorm van berichten worden uitgewisseld. Events worden vaak als bericht uitgewisseld.
- Webhook: Een mechanisme waarbij een applicatie een HTTP-verzoek (meestal een POST) naar een andere applicatie stuurt als er een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden.
- Event notificatie: Een bericht met gegevens over een plaatsgevonden gebeurtenis, dat wordt verzonden naar geabonneerde applicaties. Binnen deze thema-architectuur spreken we over 'notificeren' en 'notificaties'.
- Event Carried State Transfer: Een patroon waarbij events alle benodigde objectgegevens bevatten ('informatierijk'), zodat ontvangers (consumers) de actuele staat kunnen reconstrueren zonder opvragingen bij de bron te hoeven doen.
- Event streaming: Het continue genereren, verwerken en consumeren van een reeks gebeurtenissen ('stream') in real-time, voor grote dataverwerkings- en integratietaken.
- Event processing: Het interpreteren en verwerken van events voor een bepaald doel. Dat kan eenvoudig zijn (bijvoorbeeld filteren of routeren) of complex (bijvoorbeeld patroonherkenning binnen meerdere events).
- Event sourcing: Een patroon waarbij events onveranderlijk en duurzaam in een bronregister (‘event store’) worden vastgelegd en als authentieke bron worden beschouwd. De actuele staat van een object kan worden berekend door een reeks events opnieuw af te spelen.