Werken onder architectuur: verschil tussen versies

 
(16 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{Cocreatie
+
{{Publicatie
|Cocreatiepublicatie=Cocreatie
+
|Paginastatus=publiceren
 
|Redactiestatus=Actueel
 
|Redactiestatus=Actueel
|GEMMAOnlinebeheerder=Beheerder Eindredactiepaginas
+
|Wikibeheerder=Beheerder Eindredactiepaginas
 
}}
 
}}
{{DISPLAYTITLE: Werken onder architectuur}}
+
[[Category:Werken met GEMMA]]
__NOTOC__''' Gemeenten staan continu voor uitdagingen. Een wijziging in beleid, wetgeving, strategie, afspraken, standaarden of practices hebben invloed op hoe de gemeente haar werk invult en uitvoert.  
+
__NOTOC__
 +
Gemeenten staan continu voor nieuwe uitdagingen. Wijzigingen in beleid, wetgeving, strategie, afspraken of standaarden hebben invloed op hoe de gemeente haar taken invult en uitvoert. 'Werken onder architectuur', en daarbij gebruik maken van de GEMMA, helpt gemeenten om goed om te kunnen gaan met alle uitdagingen.
 +
==Architectuur==
 +
De GEMMA gebruikt de definitie van de internationale [http://www.iso-architecture.org/ieee-1471/defining-architecture.html ISO/IEC/IEEE 42010 standaard]  om de betekenis van de term 'architectuur te beschrijven: '''de fundamentele concepten of eigenschappen van een systeem in zijn omgeving belichaamd in zijn elementen, relaties en in de principes van zijn ontwerp en evolutie''<nowiki/>'. Beschrijven van architectuur biedt overzicht en inzicht waarmee gericht(er) is te sturen op ontwikkeling van de organisatie in de gewenste richting ('van IST naar SOLL'). Bijvoorbeeld om te kunnen voldoen aan wet- en regelgeving, beleidsdoelen te realiseren of ervoor te zorgen dat applicaties goed samenwerken.  
  
Om deze uitdagingen goed door te voeren maken gemeenten gebruik van de GEMMA modelarchitectuur. Een referentiearchitectuur voorziet daarbij in gemeenschappelijke kaders voor gemeenten als basis voor hun informatievoorziening. De GEMMA beschrijft onder andere de gemeentelijke bedrijfs- en informatiearchitectuur, architectuurprincipes, informatiemodellen en standaarden. Meer achtergrondinformatie over het project Gemeentelijke Model Architectuur is te vinden op [https://vng.nl/projecten/gemeentelijke-model-architectuur-gemma VNG.nl]. De GEMMA vormt daarmee een goede basis voor 'werken onder architectuur'. Op GEMMA Online is alle informatie over de GEMMA te vinden. Een [https://www.noraonline.nl/wiki/Tabel_met_alle_dochters overzicht van architecturen van de publieke sector] is te vinden op [https://www.noraonline.nl/ NORA online]
+
Architectuur heeft als doel om fundamentele keuzes te maken die voor langere termijn richting geven aan veranderingen. Architectuur beschrijft niet in detail hoe veranderingen plaats moeten vinden. Dat gebeurt in de ontwerp- en realisatiefase van projecten en biedt zo de mogelijkheid om binnen de specifieke context optimale keuzes te maken.  
  
==Voor wie is GEMMA Online?==
+
In de praktijk worden verschillende soorten architectuur onderscheiden. Architectuur die is bedoeld om organisaties goed te laten functioneren wordt aangeduid met de term 'enterprise-architectuur'. Gemeenten kunnen de GEMMA gebruiken als basis voor hun eigen enterprise-architectuur. Afhankelijk van het aandachtsgebied worden ook andere soorten architectuur onderscheiden zoals bedrijfsarchitectuur (met o.a. actoren, bedrijfsfuncties, bedrijfsprocessen), informatiearchitectuur (applicaties en data) en technische architectuur (technologiecomponenten). [[Wat is de basisarchitectuur]] beschrijft de verschillende soorten architectuur die onderdeel zijn van de GEMMA.  
GEMMA Online is bedoeld voor architecten, leveranciers, afdelingshoofden, projectleiders, (informatie)adviseurs en alle andere gemeentemedewerkers die met architectuur te maken hebben. Op [https://www.gemmaonline.nl/index.php/Governance governance] staat een verdere verdieping van de doelgroepen voor GEMMA Online.  
 
  
VNG.nl bevat algemene informatie en is meer geschikt voor bestuurders en afdelingshoofden. Vanuit GEMMA Online wordt vaker doorverwezen naar bijvoorbeeld GitHub of Pleio voor gedetailleerde informatie over een bepaald onderwerp. Deze website zijn meer bedoeld voor specialisten. Wat is werken onder architectuur?
+
== Werken onder architectuur ==
 +
Werken onder architectuur verwijst naar een aanpak waarbij een organisatie op basis van een beschreven architectuur haar organisatie en informatievoorziening ontwerpt, ontwikkelt en beheert. Daarbij is aandacht nodig voor verschillende aspecten, zoals:
 +
* Architectuurfuncties: de rollen, taken en bevoegdheden in relatie tot architectuur moeten helder en toegekend zijn.
 +
* Architectuurprocessen: er moeten afspraken zijn over de ontwikkeling, vaststelling en toepassing (of afwijking) van architectuur.
 +
* Architectuurmethoden en -technieken: het moet duidelijk zijn hoe er met architectuur wordt gewerkt. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van bepaalde methoden en technieken zoals [https://www.opengroup.org/togaf TOGAF] (een internationaal architectuurraamwerk) en/of [https://www.opengroup.org/archimate-forum/archimate-overview ArchiMate] (een archtitectuurbeschrijvingstaal).
 +
* Architectuurinhoud: er moet worden bepaald welke onderdelen van de systeemarchitectuur het belangrijkst zijn om te beschrijven. Bijvoorbeeld in de vorm van teksten, modellen en/of afbeeldingen.  
 +
Hoe een organisatie het beste kan (gaan) werken onder architectuur wordt bepaald door contextuele factoren zoals bedrijfscultuur, het aanwezig (of afwezig...) zijn van visie en de beschikbare capaciteit voor architectuurwerkzaamheden.
  
Architectuur is een middel om beleidsmatig geformuleerde doelstellingen van een organisatie te realiseren. Het bestaat uit een aantal onderdelen die werken onder architectuur mogelijk maken. Zoals:
+
==Rol van de architect==
* Architectuurfunctie: op welke wijze is architectuur in een organisatie ondergebracht? Wat zijn de rollen, taken en bevoegdheden van de architect? Dit is een noodzakelijk uitgangspunt om onder architectuur te kunnen werken.
+
Een medewerker in de rol van architect (waarbij de functienaam kan verschillen) ontwikkelt, beheert en adviseert over architectuur en het gebruik daarvan. Bijvoorbeeld voorafgaand aan projectuitvoering waarbij de architect een [https://www.noraonline.nl/wiki/PSA_(Project_Startarchitectuur) Project Start Architectuur] maakt of toetst, tijdens het uitvoeren van een project waarbij de architect deel uitmaakt van het projectteam of na afronding van een project om te beoordelen of aan architectuureisen is voldaan en of er aanvullende maatregelen nodig zijn.
* Architectuurproces: Welke afspraken zijn er gemaakt om onder architectuur te kunnen werken? Wanneer wordt architectuur ingezet en wanneer niet? Welke afspraken zijn er als besloten wordt om niet onder architectuur te werken?
 
* Architectuurmethoden en -technieken: (Enterprise) architectuur is inmiddels een zelfstandig vakgebied met eigen methoden en technieken die ingezet kunnen worden voor werken onder architectuur en werken aan architectuur. Denk hierbij aan TOGAF en ArchiMate, twee veelgebruikte open methoden binnen de Nederlandse overheid.  
 
* Architectuurinhoud: Dit zijn de modellen en teksten die opgesteld worden en die een organisatie de kaders bieden om onder architectuur te kunnen werken. Bij het opstellen hiervan is het praktisch  en efficiënt om zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaand materiaal, practices en referentiemodellen. GEMMA is vooral uit deze inhoud opgebouwd. Ook andere referentiearchitecturen, zoals NORA of VERA, bieden architectuurinhoud waar een gemeente gebruik van kan maken bij het werken onder architectuur.  
 
  
Met GEMMA Online biedt VNG de gebruikers een handig en handzaam instrument en een waardevolle bron als het gaat om werken onder architectuur.
+
Afhankelijk van de context en taakomschrijving kunnen door een architect opgeleverde producten (inclusief de vorm daarvan) verschillen. Architectuurproducten zijn bijvoorbeeld richtinggevende architectuurprincipes, hoog niveau beschrijvingen van bedrijfs- en applicatieprocessen en sets van eisen waaraan een systeem moet voldoen ("requirements").
  
==Enterprise-architectuur ==
+
==Hulpmiddelen voor de architect ==
Een enterprisearchitectuur is bij het werken onder architectuur een belangrijk instrument. Een enterprisearchitectuur beschrijft zowel de huidige- als de toekomstige organisatie en informatiehuishouding en het transformatiepad daartussen (“van Ist naar Soll”). De enterprisearchitectuur is een hulpmiddel om te sturen op de samenhang tussen de diverse ontwikkelingen in de organisatie.  
+
Architecten kunnen gebruik maken van verschillende soorten hulpmiddelen. Welk hulpmiddel het meest geschikt is wordt bepaald door bijvoorbeeld de doelgroep (bijvoorbeeld architecten, bestuurders of ontwikkelaars), het doel (bijvoorbeeld ontwerpen, informeren of beslissen) en het benodigde niveau van uitwerking (bijvoorbeeld globaal, samenhangend of gedetailleerd). Het is aan de architect het hulpmiddel te kiezen dat het beste past bij de betreffende stakeholders.  Bijvoorbeeld een setje Powerpoint-sheets voor bestuurders en uitgewerkte architectuurdiagrammen voor architecten.
  
Een ander, meer operationeel, instrument bij het werken onder architectuur, is de baseline kwaliteit. Deze baseline is een organisatiebreed normenkader. Hierin beschrijft de organisatie alle concrete maatregelen die de kwaliteit van de diensten borgen. In de baseline gaat het bijvoorbeeld om normen en maatregelen in het kader van informatiebeveiliging, de toegankelijkheid van de dienst, het meten en verbeteren van klanttevredenheid en standaardisatie op het gebied van informatie uitwisseling.  
+
De GEMMA (en ook de NORA) maakt intensief gebruik van de open en gestandaardiseerde modelleertaal [https://www.opengroup.org/archimate-forum/archimate-overview Archimate] om architectuurconcepten nauwkeurig en eenduidig te beschrijven. Voor het modelleren met Archimate gebruikt de GEMMA de open source tool [https://www.archimatetool.com Archi]. De pagina [https://www.gemmaonline.nl/index.php/ArchiMate_modelleren Archimate modelleren] beschrijft het GEMMA Archimate-model, de manier waarop het is te downloaden en meer algemeen het gebruik via de modelleertool Archi. Het GEMMA Archimate-model is ook in te lezen in andere modelleertools zoals [http://www.bizzdesign.nl BiZZdesign Architect], [https://www.valueblue.nl/bluedolphin/ Blue Dolphin], [https://www.dragon1.com/nl Dragon1], [http://www.mavim.nl Mavim], [http://www.sparxsystems.com Sparx Enterprise Architect].
==Waarom GEMMA online?==
 
Gemeenten krijgen er steeds meer taken bij en steeds meer diensten en processen worden gedigitaliseerd. Bij deze veranderingen is het vaak zoeken naar de gewenste informatie. Architectuur gaat een steeds belangrijkere rol spelen als het gaat om goede informatievoorziening. Met GEMMA Online biedt VNG Realisatie handvatten waarmee een gemeente het eigen IT-landschap kan invullen.  
 
  
GEMMA Online is dus bedoeld om zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken van de juiste informatie. Of het nu om informatiearchitectuur, bedrijfsarchitectuur of andere vormen van gemeentelijke architectuur gaat: bij GEMMA Online vindt een gemeente alle informatie die zij nodig heeft. Door de informatievoorziening zo efficiënt mogelijk in te richten, kunnen bovendien serieuze kostenbesparingen worden gerealiseerd.
+
Naast modelleren met Archimate zijn uiteraard ook andere modelleertechnieken toe te passen. Bijvoorbeeld door diagrammen te maken met behulp van talen zoals BPMN of UML. Waarvoor gebruik is te maken van verschillende tools  (bijvoorbeeld [https://www.drawio.com/ draw.io], [https://www.lucidchart.com/ lucidchart]).
  
=== GEMMA Architectuurrepository ===
+
Voor gemeentelijk architecten kan de [https://www.softwarecatalogus.nl/ GEMMA Softwarecatalogus] een waardevol hulpmiddel zijn. In de softwarecatalogus is de relatie gelegd tussen door een gemeente gebruikte softwarepakketten en de binnen de GEMMA-informatiearchitectuur benoemde [https://www.gemmaonline.nl/index.php/Overzicht_alle_referentiecomponenten referentiecomponenten]. Op basis daarvan is het applicatielandschap van een gemeente eenvoudig te plotten op het GEMMA-architectuurmodel. Daarmee wordt zichtbaar welke binnen een gemeente aanwezige pakketten welke GEMMA-referentiecomponenten implementeren. Vanuit de Softwarecatalogus is een [https://www.softwarecatalogus.nl/Handleiding%20koppeling%20architectuurtools ArchiMate-export te maken].die is in te lezen in een eigen architectuurtool. Dit kan dienen als basis voor een gemeentelijk architectuurmodelvan de hele gemeente of een deel daarvan of bijvoorbeeld voor een nieuw te starten project. 
Zo is er ook een [[GEMMA Architectuurrepository]]beschikaar voor alle gemeenten beschikbaar. Dit is een database met daarin alle GEMMA architectuurelementen, relaties en architectuurplaten conform de ArchiMate beschrijvingstaal. Deze database wordt hier als download beschikbaar gesteld. Gemeenten die over een eigen architectuurtool beschikken kunnen daarmee alle beschreven GEMMA-elementen in hun eigen tool importeren.
 
  
==De rol van een architect ==
+
== Beginnend architect ==
De WILMA (referentie architectuur voor Waterschappen) heeft de rol van de enterprisearchitect uitgewerkt in een [https://www.wilmaonline.nl/index.php/Enterprise_architect persona].
+
In 2021 is een [https://www.noraonline.nl/wiki/Community_van_beginnend_overheidsarchitecten community van beginnend overheidsarchitecten] gestart. Doel daarvan is om mensen die als architect binnen de overheid willen werken, of dit pas kort doen, met elkaar in contact te brengen en verder te helpen. Beheerders van de NORA en GEMMA ondersteunen hierbij.
 
 
In de basis richt de architect en houdt zich bezig met de fundamentele ordening van een organisatie om zo haar doelen te realiseren.
 
 
 
===Producten van een architect ===
 
De rol van de architect is een adviserende rol voor de organisatie. In deze rol geeft de architect op meerdere momenten in een proces advies in de vorm van producten.
 
 
 
Een aantal van deze producten zijn:
 
* [https://www.noraonline.nl/wiki/Architectuurprincipes Architectuur principes]: Normatieve uitspraken die richting geven aan het in samenhang ontwerpen en realiseren van overheidsdiensten voor burgers en bedrijven. Elk Architectuurprincipe draagt bij aan het realiseren van een of meer van de Kwaliteitsdoelen die zijn afgeleid van de Kernwaarden van Dienstverlening.
 
* [https://www.noraonline.nl/wiki/Doelarchitectuur Doelarchitectuur]: Beschrijving van de gewenste situatie in architectuur ("Soll"). Kan van toepassing zijn op een domein of organisatie en is de tegenhanger van de beschrijving van "gestolde" architectuur ("Ist"-situatie).
 
* [https://www.noraonline.nl/wiki/PSA_(Project_Startarchitectuur) Project Start Architectuur]: Hulpmiddel dat bij een project wordt ingezet om veranderingen te faciliteren. De PSA richt zich daarbij op kaders die op een project van toepassing zijn en de impact van deze kaders op de beoogde verandering.
 
 
 
===Tools van een architect ===
 
Architecten maken vaak gebruik van tools waarmee architectuurmodellen gemaakt worden. De GEMMA Online maakt, net als veel andere (lokale) overheids referentiearchitecturen, gebruik van [https://www.archimatetool.com Archi].
 
 
 
De architectuurmodellen die op GEMMA Online zijn te vinden, worden gemodelleerd in de [http://www.theopengroup.org/archimate ArchiMate taal] .
 
 
 
Naast Archi zijn er nog meer tools die hiermee kunnen werken, zoals:
 
 
 
* BiZZdesign Architect
 
* Blue Dolphin
 
* [https://www.softwarecatalogus.nl/pakket/dragon1 Dragon1]
 
* [https://www.softwarecatalogus.nl/leverancier/mavim?tab=products Mavim]
 
* Sparx Enterprise Architect
 
 
 
Het belangrijkst is om inzichtelijk te maken hoe de architectuur eruit ziet. Mocht je nog aan de wieg hiervan staan, dan helpen pen en papier of [https://www.diagrams.net Diagrams.net] je op weg.
 
 
 
Een andere tool die kan helpen met het maken van architectuurmodellen is de GEMMA Softwarecatalogus. Door pakketten en koppelingen te registreren gekoppeld aan referentiecomponenten kan het applicatielandschap als een architectuurmodel geplot worden. Dit wordt vaak als startpunt gebruikt voor het werken met Archi of andere architectuurtools.
 
 
 
===Beginnen met Archi===
 
Op GEMMA Online staan meerdere [[Werken met VNGR architectuurmodellen|handleidingen]] over hoe je met Archi kunt werken met de modelarchitectuur van GEMMA. Maak je gebruik van de Softwarecatalogus, dan staar daar [https://www.softwarecatalogus.nl/node/30890 handleidingen] die daarvoor geschreven zijn. Heb je vragen over werken met Archi, stuur dan je vraag naar [mailto:gemmaonline@vng.nl gemmaonline@vng.nl].
 

Huidige versie van 6 mrt 2024 om 03:00


Gemeenten staan continu voor nieuwe uitdagingen. Wijzigingen in beleid, wetgeving, strategie, afspraken of standaarden hebben invloed op hoe de gemeente haar taken invult en uitvoert. 'Werken onder architectuur', en daarbij gebruik maken van de GEMMA, helpt gemeenten om goed om te kunnen gaan met alle uitdagingen.

Architectuur[bewerken]

De GEMMA gebruikt de definitie van de internationale ISO/IEC/IEEE 42010 standaard om de betekenis van de term 'architectuur te beschrijven: 'de fundamentele concepten of eigenschappen van een systeem in zijn omgeving belichaamd in zijn elementen, relaties en in de principes van zijn ontwerp en evolutie'. Beschrijven van architectuur biedt overzicht en inzicht waarmee gericht(er) is te sturen op ontwikkeling van de organisatie in de gewenste richting ('van IST naar SOLL'). Bijvoorbeeld om te kunnen voldoen aan wet- en regelgeving, beleidsdoelen te realiseren of ervoor te zorgen dat applicaties goed samenwerken.

Architectuur heeft als doel om fundamentele keuzes te maken die voor langere termijn richting geven aan veranderingen. Architectuur beschrijft niet in detail hoe veranderingen plaats moeten vinden. Dat gebeurt in de ontwerp- en realisatiefase van projecten en biedt zo de mogelijkheid om binnen de specifieke context optimale keuzes te maken.

In de praktijk worden verschillende soorten architectuur onderscheiden. Architectuur die is bedoeld om organisaties goed te laten functioneren wordt aangeduid met de term 'enterprise-architectuur'. Gemeenten kunnen de GEMMA gebruiken als basis voor hun eigen enterprise-architectuur. Afhankelijk van het aandachtsgebied worden ook andere soorten architectuur onderscheiden zoals bedrijfsarchitectuur (met o.a. actoren, bedrijfsfuncties, bedrijfsprocessen), informatiearchitectuur (applicaties en data) en technische architectuur (technologiecomponenten). Wat is de basisarchitectuur beschrijft de verschillende soorten architectuur die onderdeel zijn van de GEMMA.

Werken onder architectuur[bewerken]

Werken onder architectuur verwijst naar een aanpak waarbij een organisatie op basis van een beschreven architectuur haar organisatie en informatievoorziening ontwerpt, ontwikkelt en beheert. Daarbij is aandacht nodig voor verschillende aspecten, zoals:

  • Architectuurfuncties: de rollen, taken en bevoegdheden in relatie tot architectuur moeten helder en toegekend zijn.
  • Architectuurprocessen: er moeten afspraken zijn over de ontwikkeling, vaststelling en toepassing (of afwijking) van architectuur.
  • Architectuurmethoden en -technieken: het moet duidelijk zijn hoe er met architectuur wordt gewerkt. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van bepaalde methoden en technieken zoals TOGAF (een internationaal architectuurraamwerk) en/of ArchiMate (een archtitectuurbeschrijvingstaal).
  • Architectuurinhoud: er moet worden bepaald welke onderdelen van de systeemarchitectuur het belangrijkst zijn om te beschrijven. Bijvoorbeeld in de vorm van teksten, modellen en/of afbeeldingen.

Hoe een organisatie het beste kan (gaan) werken onder architectuur wordt bepaald door contextuele factoren zoals bedrijfscultuur, het aanwezig (of afwezig...) zijn van visie en de beschikbare capaciteit voor architectuurwerkzaamheden.

Rol van de architect[bewerken]

Een medewerker in de rol van architect (waarbij de functienaam kan verschillen) ontwikkelt, beheert en adviseert over architectuur en het gebruik daarvan. Bijvoorbeeld voorafgaand aan projectuitvoering waarbij de architect een Project Start Architectuur maakt of toetst, tijdens het uitvoeren van een project waarbij de architect deel uitmaakt van het projectteam of na afronding van een project om te beoordelen of aan architectuureisen is voldaan en of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Afhankelijk van de context en taakomschrijving kunnen door een architect opgeleverde producten (inclusief de vorm daarvan) verschillen. Architectuurproducten zijn bijvoorbeeld richtinggevende architectuurprincipes, hoog niveau beschrijvingen van bedrijfs- en applicatieprocessen en sets van eisen waaraan een systeem moet voldoen ("requirements").

Hulpmiddelen voor de architect[bewerken]

Architecten kunnen gebruik maken van verschillende soorten hulpmiddelen. Welk hulpmiddel het meest geschikt is wordt bepaald door bijvoorbeeld de doelgroep (bijvoorbeeld architecten, bestuurders of ontwikkelaars), het doel (bijvoorbeeld ontwerpen, informeren of beslissen) en het benodigde niveau van uitwerking (bijvoorbeeld globaal, samenhangend of gedetailleerd). Het is aan de architect het hulpmiddel te kiezen dat het beste past bij de betreffende stakeholders. Bijvoorbeeld een setje Powerpoint-sheets voor bestuurders en uitgewerkte architectuurdiagrammen voor architecten.

De GEMMA (en ook de NORA) maakt intensief gebruik van de open en gestandaardiseerde modelleertaal Archimate om architectuurconcepten nauwkeurig en eenduidig te beschrijven. Voor het modelleren met Archimate gebruikt de GEMMA de open source tool Archi. De pagina Archimate modelleren beschrijft het GEMMA Archimate-model, de manier waarop het is te downloaden en meer algemeen het gebruik via de modelleertool Archi. Het GEMMA Archimate-model is ook in te lezen in andere modelleertools zoals BiZZdesign Architect, Blue Dolphin, Dragon1, Mavim, Sparx Enterprise Architect.

Naast modelleren met Archimate zijn uiteraard ook andere modelleertechnieken toe te passen. Bijvoorbeeld door diagrammen te maken met behulp van talen zoals BPMN of UML. Waarvoor gebruik is te maken van verschillende tools (bijvoorbeeld draw.io, lucidchart).

Voor gemeentelijk architecten kan de GEMMA Softwarecatalogus een waardevol hulpmiddel zijn. In de softwarecatalogus is de relatie gelegd tussen door een gemeente gebruikte softwarepakketten en de binnen de GEMMA-informatiearchitectuur benoemde referentiecomponenten. Op basis daarvan is het applicatielandschap van een gemeente eenvoudig te plotten op het GEMMA-architectuurmodel. Daarmee wordt zichtbaar welke binnen een gemeente aanwezige pakketten welke GEMMA-referentiecomponenten implementeren. Vanuit de Softwarecatalogus is een ArchiMate-export te maken.die is in te lezen in een eigen architectuurtool. Dit kan dienen als basis voor een gemeentelijk architectuurmodelvan de hele gemeente of een deel daarvan of bijvoorbeeld voor een nieuw te starten project.

Beginnend architect[bewerken]

In 2021 is een community van beginnend overheidsarchitecten gestart. Doel daarvan is om mensen die als architect binnen de overheid willen werken, of dit pas kort doen, met elkaar in contact te brengen en verder te helpen. Beheerders van de NORA en GEMMA ondersteunen hierbij.

Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 mrt 2024 om 03:00.