Standaarden voor digitale toegankelijkheid: hoe zit het ook alweer?

6 oktober 2021



Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid is al enige jaren (sinds 1 juli 2018) van kracht. In dit besluit staat dat websites en mobiele apps van Nederlandse overheidsinstanties moeten voldoen aan bepaalde toegankelijkheidseisen.

Voor de laatste release hebben we de standaarden voor digitale toegankelijkheid in de GEMMA-architectuur en de Softwarecatalogus opnieuw bekeken. We kwamen daarbij een aantal componenten tegen met webinterfaces die door inwoners en ondernemers worden gebruikt, maar waarvoor deze standaarden (nog) niet als verplicht waren beschreven. In de laatste release is dit hersteld. Dat betekent dat de standaarden voor digitale toegankelijkheid nu óók verplicht worden toegepast bij de Ideeëncomponent, de Cocreatiecomponent en de Buurtmarktplaatscomponent.

De eisen voor toegankelijkheid gelden niet alléén voor applicaties die door inwoners en ondernemers worden gebruikt. Ook (nieuwe) intra- en extranetten moeten aan de toegankelijkheidseisen voldoen. Daarom hebben we de digitoegankelijk-standaard ook als verplichte standaard gekoppeld aan de Intranetcomponent.

Goed om te weten: ook cloudapplicaties (denk aan HR-portalen, reserveringssystemen voor ruimtes) kunnen (afhankelijk van hoe ze worden aangeboden) binnen de definitie van intra- en extranetten vallen, en moeten na vervanging mogelijk aan dezelfde eisen voldoen als websites en intranetten. Iets om rekening mee te houden...

Meer informatie over standaarden voor digitale toegankelijkheid - https://digitoegankelijk.nl/
Meer informatie over toepassing bij in- en extranetten. https://digitoegankelijk.nl/wetgeving/specifieke-situaties/intranetten-extranetten-en-cloudapplicaties


Deze pagina is het laatst bewerkt op 6 okt 2021 om 11:32.