Beste bezoeker,

op dit moment wordt er een nieuwe release doorgevoerd op GEMMA Online. Hierdoor is de omgeving tijdelijk niet beschikbaar.

Vragen? Stuur een e-mail naar gemmaonline@vng.nl

Met vriendelijke groet, Kenniscentrum Architectuur VNG Realisatie

Documentatie bij het GEMMA Gegevenslandschap

Versie door GEMMAbot (overleg | bijdragen) op 5 sep 2022 om 13:01
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Laatst bewerkt: 5 september 2022, 13:01:32

Deze pagina verwijst naar documenten die samen de doelarchitectuur van het GEMMA Gegevenslandschap beschrijven.

Kerndocumenten

In de onderstaande documenten worden de informatiearchitectuurprincipes en inhoud van het GEMMA Gegevenslandschap beschreven. Deze documenten zijn gericht op informatiemanagers, adviseurs en architecten van gemeenten en softwareleveranciers.

  • Informatiearchitectuurprincipes. Dit document beschrijft de informatiearchitectuurprincipes voor het GEMMA Gegevenslandschap.
  • Informatiearchitectuur. Dit document beschrijft de visie van VNG Realisatie ten aanzien van een nieuwe, flexibele en generieke gemeentelijke informatiearchitectuurgeschetst: het GEMMA Gegevenslandschap.
Principes informatiearchitectuur van het GEMMA Gegevenslandschap

Nadere uitwerking op onderdelen

Onderdelen van het GEMMA Gegevenslandschap zijn in onderstaande documenten in detail uitgewerkt. Deze documenten zijn gericht op informatiemanagers, adviseurs en architecten van gemeenten en softwareleveranciers.

Globaal Programma van Eisen

Toepassing van het GEMMA Gegevenslandschap

Beveiligingseisen aan applicaties en API's

  • User story's voor informatiebeveiliging. Deze user story's kunnen worden gebruikt door ontwikkelteams (bij gemeenten of toeleveranciers) die oplossingen ontwikkelen in het kader van Common Ground. Zij kunnen de story's as-is gebruiken, of als leidraad dienen bij het opstellen van definitions of done. Bovendien kunnen de user stories bij inkoop van (software)producten of softwareontwikkeling door derden gebruikt worden als basis voor informatiebeveiligingseisen.
  • Beveiligingsrichtlijnen voor API's en webservices. Beveiligingsrichtlijnen voor ontwikkelteams/ontwikkelaars en architecten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van API's en API gateways.