GEMMA Procesarchitectuur

Let op: deze pagina is gearchiveerd

De pagina is vervangen door een andere pagina of is niet meer relevant. Zie de geschiedenis van deze pagina voor laatste wijzigingen. Ontdek welke statussen van content er zijn en wat deze inhouden.


De GEMMA Procesarchitectuur biedt gemeenten ondersteuning bij het inrichten van de gemeentelijke processen. Dit is de huidige versie van deze architectuur. Onderstaande figuur toont de structuur van de procesarchitectuur. Klik op een onderwerp voor meer informatie.

InleidingAchtergrondLeeswijzerContextFAQWaarde creërenKlantreizen en serviceformulesGEMMA architectuurprincipesGEMMA bedrijfsarchitectuurUitgangspuntenUitgangspuntenProceshiërarchieKlant-tot-klantprocesProcesbouwstenenBesturing en procesverbeteringVariatiesVisieProcessenlandschapActoren en rollenProcesbouwstenencatalogusRelatie met zaakgericht werkenVan procesarchitectuur naar procesmodelReferentieprocessenEigenaarschapVerandermethodiekenBest practicesPraktischOver de GEMMA procesarchitectuurUitgangspuntenVisieUitwerkingPraktischProcesarchitectuur 30 navigatie.png


De procesarchitectuur is vormgegeven als een verzameling wiki-pagina’s zodat u direct kunt navigeren naar de voor u relevante onderdelen. Ga naar de leeswijzer voor meer informatie over pagina’s en doelgroepen.

GEMMA Basisprocessen

Met Basisprocessen willen gemeenten zich makkelijker en sneller aan kunnen passen aan veranderingen in de samenleving, technologie en/of wetgeving. Dit doen we door onze processen op verschillende niveaus te standaardiseren: (1) de wijze waarop we processen vastleggen en architecturele basis, (2) de modulaire bouwblokken waarmee we onze processen opbouwen en (3) de optelsom van bouwblokken die voor alle gemeenten gelijk zijn: de basis van het proces.

Met deze gemeenschappelijke standaarden worden de individuele investeringen van gemeenten in procesvernieuwing en ondersteunende ICT herbruikbaar. Een uitwerking van de het nieuwe concept van basisprocessen en bijhorende principes is te vinden op de aparte pagina GEMMA Basisprocessen.


Korte beschrijving van de onderdelen

Over de GEMMA procesarchitectuur

 • Inleiding
  Uitleg over wat de GEMMA procesarchitectuur is, wat de scope van de architectuur is en waarvoor die gebruikt kan worden.
 • Achtergrond
  Uitleg over het ontstaan van de GEMMA procesarchitectuur.
 • Leeswijzer
  Uitleg over de structuur van de GEMMA procesarchitectuur en hoe daar in te navigeren.
 • Context
  Uitleg over aan de GEMMA procesarchitectuur gerelateerde architecturen en andere relevante stukken (bedrijfsarchitectuur, informatiearchitectuur, zaakgericht werken etc.)
 • FAQ
  Antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.


Uitgangspunten

Procesarchitectuur Uitgangspunten


Visie

Procesarchitectuur Visie


Uitwerking

Procesarchitectuur Uitwerking


Praktisch

Procesarchitectuur Praktisch


Deze pagina is het laatst bewerkt op 24 mrt 2023 om 03:05.