Gemeentelijke Applicatiearchitectuur Omgevingswet


Hoofdstuk: Requirements Vergunning-, Toezicht- en Handhavingcomponenten

Gemeentelijke Applicatiearchitectuur Omgevingswet
  1. Inleiding
  2. Uitgangspunten en principes
  3. De referentiecomponenten voor de Omgevingswet
  4. Requirements Omgevingsbeleidscomponenten
  5. Requirements Regelbeheercomponenten
  6. Requirements Vergunning-, Toezicht- en Handhavingcomponenten
  7. Standaarden voor de Omgevingswet
  8. Koppelingen voor de Omgevingswet

Deze pagina is een onderdeel van Gemeentelijke Applicatiearchitectuur Omgevingswet compleet: Hele document bekijken - Exporteren - Definitie

Introductie

Op deze bladzijde bieden we in tabelvorm en ter download de requirements (specificaties) aan voor de VTH-software per 2021. Requirements geven inzicht in de wensen en eisen die we stellen aan software. De requirements zijn bedoeld voor gemeenten die zich oriënteren op nieuwe software voor Vergunningverlening, Toezichthouden en Handhaven dan wel een aanbesteding gaan doen. Ze helpen de inhoudelijk specialisten, medewerkers van ICT (functioneel beheerders en informatiemanagers) en specialisten van inkoop en aanbesteding om gezamenlijk een beeld te vormen van de aan te besteden software. Binnen de Gemeentelijke Model Architectuur (GEMMA) wordt deze groep componenten (applicaties) ook wel Vergunningen-Toezicht-Handhavingcomponenten (VTH-componenten) genoemd, of te wel de applicaties die het behandelen van Vergunningen en Aanvragen, het houden van Toezicht en de processen ten behoeve van de Handhaving ondersteunen.


Iteratief: Nu een 1.0 versie, straks een 1.1

De requirements worden met input van gemeenten en softwareleveranciers iteratief opgesteld. De onderstaande versie betreft de 1.0 versie. Dit is een voorlopig stabiele versie die een gemeente kan gebruiken bij het selecteren van software voor VTH ondersteuning. Het betreft hier nadrukkelijk niet de definitieve versie van de requirements. Gezien de ontwikkelingen binnen het Digitaal Stelsel Omgevingswet, weten we dat de eisen die we aan de software stellen nog worden aangepast. Denk hierbij aan de doorontwikkeling van STAM, de samenwerkingsruimte en een verdere uitbouw van Toezicht & Handhaving. Deze onderwerpen zijn nog in beweging en gaan zorgen voor aanpassingen in de requirements.

Requirements en aanbesteding

Wil een gemeente in de zomer van 2019 starten met een aanbesteding, dan bieden deze requirements een goede basis voor die aanbesteding. Wil je meer weten over de verschillende manieren van aanbesteden en op welke wijze je de daarbij requirements gebruikt? VNG komt eind juni, begin juli met zowel een masterclass aanbesteden van Omgevingswet software als met een Handreiking Aanbesteden. Naar verwachting zullen de meeste leveranciers aan de belangrijkste requirements gaan voldoen (zie ook onderstaande indeling in categorieën). Dit zorgt er voor dat je qua functionaliteit als gemeente niet snel een "foute" keuze kan maken. Toch zullen de leveranciers op onderdelen gaan verschillen. Om hier inzicht in te verkrijgen zullen op deze site en in de handreiking ook vragen verschijnen waarmee een gemeente die inzicht kan verkrijgen. Denk hierbij aan vragen als: Op welke manier zal de leverancier de samenwerkingsvoorziening van het Digitale Stelsel gaan ondersteunen?

Uniforme manier van uitvragen

Met de requirements en de nog te verschijnen leveranciersvragen biedt VNG aan gemeenten een uniforme manier van uitvragen van de VTH-software. Een uniforme manier van uitvragen is essentieel om komende periode van implementatie succesvol te laten verlopen. Softwareleveranciers op gebied van VTH staan al onder druk om op 1 januari 2021 werkende software te kunnen leveren. Als iedere gemeente op haar eigen manier met eigen requirements de software gaat aanbesteden, levert dit voor de softwareleveranciers veel werk op. De tijd die ze daarmee besteden aan het meedoen met de aanbesteding, kunnen ze niet gebruiken om de software verder te ontwikkelen. Door als gemeenten op een uniforme wijze aan te besteden, zorgen we er voor dat leveranciers kunnen focussen de ontwikkeling van software.

Oplevermomenten

Wat is nu echt softwarefunctionaliteit die een gemeente per 1 januari 2021 nodig heeft? Welke functionaliteit wordt per 1 januari 2022 en per 2024 verwacht? Hiervoor hanteren we de MoSCoW indeling. Per component is aangeven in welke categorie deze bij benadering valt.

  • Must: requirements nodig bij de inwerkingtreding van de wet op 1 januari 2021
  • Should: requirements die naar verwachting na 1 januari 2021 maar voor 1 januari 2022 nodig zijn en mogelijk nog ontwikkeld moeten worden
  • Could: requirements waarvan verwacht wordt dat deze per 1 januari 2024 nodig zijn

Overzicht VTH-componenten

De VTH-componenten vormen gezamenlijk de software die benodigd is voor de ondersteuning van de VTH-processen. Onder de VTH-componenten vallen een aantal subcomponenten. Het middelste blok gaat specifiek over de VTH-componenten. De componenten er omheen hebben een relatie met de VTH-componenten.

Opgegeven view a294b7e0-cf81-4815-a3ca-6012aa5779fa (0 view(s) gevonden: ) bestaat niet. Ga naar Zoek element om te zoeken naar views met daarbij als resultaat ingevulde sjablonen voor gevonden views. Download als csv


Modulaire opzet: GEMMA kent de Vergunning- Toezicht- Handhavingcomponent (VTH-component). Dit is een component voor alle VTH functionaliteit. Voor de Omgevingswet applicatiearchitectuur splitsen we deze component in meerdere componenten. Iedere subcomponent is of een module binnen een grotere softwaresuite of een apart aan te schaffen applicatie. Het is aan de gemeente om te kiezen op welke manier zij de applicaties willen aanschaffen. Kiest de gemeente voor één pakket van één leverancier of gaat ze voor een "best of breeds" aanpak waarbij verschillende applicaties van verschillende leveranciers samenwerken. Een gemeente kan dan bijvoorbeeld kiezen voor de Vergunning-en-meldingcomponent van leverancier X en de Toezichtcomponent en Handhavingcomponent van leverancier Y. Elk van deze componenten kan in de Common Ground gedachte verder worden gesplitst in een afhandelcomponent en een registratiecomponent. De gegevens in de registratiecomponenten zijn dan te benaderen vanuit de verschillende afhandelcomponenten.

Onderstaande geeft een overzicht van de component met sub-componenten. Van iedere component kunnen de requirements als CSV worden gedownload.

VTH-component waarbinnen vallen de:


VTH-component

Het VTH-component wordt onderverdeeld in een Vergunning-en-meldingcomponent, een Toezichtcomponent en een Handhavingcomponent. Elke van deze componenten zijn idealiter verdeeld in een Werkprocescomponent waarmee de processen kunnen worden aangestuurd, een afhandelcomponent waarmee de processen uitgevoerd worden en een registratiecomponent waarin de gegevens worden vastgelegd.

Vergunning-en-meldingcomponent

Het Vergunning-en-meldingcomponent bevat de componenten Werkprocescomponent Vergunning en Melding, de Vergunning-en-meldingafhandelcomponent en de Vergunning-en-meldingregistratiecomponent.

Vergunning-en-meldingafhandelcomponent

Omschrijving:

Functionele requirements
Aantal: 0
Requirement Toelichting Categorie
  • Download als CSV


Vergunning-en-meldingregistratiecomponent

Omschrijving:

Functionele requirements
Aantal: 0
Requirement Toelichting Categorie
  • Download als CSV


Werkprocescomponent Vergunning en Melding

Omschrijving:

Functionele requirements
Aantal: 0
Requirement Toelichting Categorie
  • Download als CSV



Toezichtcomponent

Het Toezichtcomponent bevat de componenten Werkprocescomponent Toezicht, de Toezichtafhandelcomponent en de Toezichtregistratiecomponent.

Toezichtafhandelcomponent

Omschrijving:

Functionele requirements
Aantal: 0
Requirement Toelichting Categorie
  • Download als CSV


Toezichtregistratiecomponent

Omschrijving:

Functionele requirements
Aantal: 0
Requirement Toelichting Categorie
  • Download als CSV


Werkprocescomponent Toezicht

Omschrijving:

Functionele requirements
Aantal: 0
Requirement Toelichting Categorie
  • Download als CSV



Handhavingcomponent

Het Handhavingcomponent bevat de componenten Werkprocescomponent Handhaving, de Handhavingafhandelcomponent en de Handhavingregistratiecomponent.

Handhavingafhandelcomponent

Omschrijving:

Functionele requirements
Aantal: 0
Requirement Toelichting Categorie
  • Download als CSV


Handhavingregistratiecomponent

Omschrijving:

Functionele requirements
Aantal: 0
Requirement Toelichting Categorie
  • Download als CSV


Werkprocescomponent Handhaving

Omschrijving:

Functionele requirements
Aantal: 0
Requirement Toelichting Categorie
  • Download als CSV




Deze pagina is het laatst bewerkt op 5 okt 2023 om 03:08.