Veelgestelde vragen GEMMA Online

Laatst bewerkt: 30 juni 2021, 14:35:42

Wat is GEMMA?

GEMMA staat voor de GEMeentelijke Model Architectuur. Dit is de landelijke referentiearchitectuur voor gemeenten – een verzameling samenhangende kaders, richtlijnen, referentiemodellen en standaarden die gemeenten helpt bij het inrichten van hun ICT-omgeving en hun processen. GEMMA helpt gemeenten om ICT-ontwikkelingen in samenhang aan te sturen. Ontwikkelen, bouwen, aanschaffen en implementeren onder architectuur zorgt ervoor dat oplossingen onderling goed samenwerken. GEMMA zorgt ook voor inzicht en overzicht, waarop bestuur en management besluitvorming kan baseren. GEMMA helpt daarnaast om samenwerking tussen gemeenten onderling en met ketenpartners mogelijk te maken, net als de aansluiting op landelijke voorzieningen.

Wat is GEMMA Online?

GEMMA Online is de centrale publicatie-omgeving van GEMMA. Alle informatie over GEMMA wordt hier gepubliceerd, beheerd en geactualiseerd. GEMMA Online is een zogenoemd semantisch platform. Dat maakt het mogelijk om verbanden aan te brengen tussen de onderdelen van GEMMA, bijvoorbeeld tussen standaarden en de referentiecomponenten waarop deze van toepassing zijn. GEMMA omvat ook een discussieplatform met verschillende fora, georganiseerd per onderwerp.

Voor wie is GEMMA Online bedoeld?

Primair voor mensen die werken aan de gemeentelijke informatievoorziening, zoals informatieadviseurs, ICT-architecten en softwareontwikkelaars. In de tweede plaats ook voor anderen die te maken krijgen met of verantwoordelijk zijn voor informatievoorziening, zoals projectleiders en afdelingshoofden. GEMMA Online is daarnaast interessant voor ketenpartners, andere overheden en ICT-leveranciers. Zij kunnen op GEMMA Online alle informatie vinden over de architectuurmodellen en standaarden die gemeenten hanteren. GEMMA Online is voor iedereen toegankelijk.

Hoeveel bezoekers heeft GEMMA Online?

Maandelijks komen er zo’n acht- tot tienduizend unieke bezoekers naar GEMMA Online (peildatum oktober 2017).

Wat vinden bezoekers op GEMMA Online?

Op GEMMA Online vinden bezoekers altijd de meest actuele informatie over de GEMMA-architectuur en standaarden. Die kunnen bezoekers bijvoorbeeld gebruiken voor hun eigen analyses of voor hun beleid. Bijvoorbeeld omdat er iets verandert in regelgeving, organisatie of informatievoorziening. GEMMA Online heeft al een grote hoeveelheid modellen beschikbaar, zo neemt het platform hen veel werk uit handen. GEMMA Online telt zo’n duizend handgeschreven pagina’s en ruim 35.000 automatisch gegenereerde pagina’s, met definities en beschrijvingen uit de onderliggende GEMMA architectuurmodellen. Daarnaast vormt GEMMA Online de bron voor de GEMMA Softwarecatalogus.

Wie publiceert de inhoud van GEMMA Online?

De inhoud wordt geschreven door de ICT-architecten van VNG Realisatie, voorheen Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING). Die inhoud komt tot stand in samenwerking met gemeenten en ICT-leveranciers, in diverse werkgroepen en cocreatie-trajecten. Bezoekers die geen redacteur zijn kunnen op GEMMA Online wel reacties plaatsen, maar geen teksten publiceren of veranderen. Na registratie kunnen zij vragen of opmerkingen over de inhoud plaatsen op de ‘Denk Mee!’-pagina’s en met elkaar in discussie treden.

Is GEMMA Online een kennisbank?

Ja, maar het is ook een middel voor samenwerking en communicatie. GEMMA Online ondersteunt ook de werkgroepen en biedt inzicht in hun agenda’s en vergaderstukken, voor een optimale transparantie.

Waar kan ik terecht met vragen over GEMMA Online?

Neemt u bij vragen of opmerkingen contact op met KING via gemmaonline@vng.nl