Beste bezoeker,

op dit moment wordt er een nieuwe release doorgevoerd op GEMMA Online. Hierdoor is de omgeving tijdelijk niet beschikbaar.

Vragen? Stuur een e-mail naar gemmaonline@vng.nl

Met vriendelijke groet, Kenniscentrum Architectuur VNG Realisatie

Thema Werken onder architectuur

Laatst bewerkt: 30 juni 2021, 14:30:18

GEMMA Online is de online variant van gemeentelijke modelarchitectuur, inclusief alle relevante informatie over de gegevens, systemen en informatievoorzieningen die daarbij horen. De bezoeker van de site krijgt een indruk en overzicht van de principes, modellen, kaders en richtlijnen die nodig zijn voor het inrichten van een goede en bruikbare gemeentelijke architectuur en daarmee een basis te zijn voor Werken onder Architectuur

Voor wie?

GEMMA Online is bedoeld voor architecten, leveranciers, afdelingshoofden, projectleiders, adviseurs en alle andere gemeentemedewerkers die met architectuur te maken hebben of krijgen of onder ander architectuur willen gaan werken. De site is zo opgezet dat zowel architecten als betrokken leidinggevenden en projectleiders met de geboden informatie uit de voeten kunnen. GEMMA Online is in samenwerking met verschillende typen gebruikers opgebouwd en is daardoor niet alleen geschikt voor de ervaren gebruiker, maar ook voor de medewerker die nog niet bekend is met werken onder architectuur.

Wat is werken onder architectuur?

Architectuur is een middel om doelstellingen van een organisatie te realiseren. Het bestaat uit een aantal onderdelen die werken onder architectuur mogelijk te maken. Zoals:

  • Architectuurproces en de -functie. op welke wijze is architectuur in een organisatie ondergebracht? Wat zijn de rollen, taken en bevoegdheden van de architect? Dit is een noodzakelijk uitgangspunt om onder architectuur te kunnen werken.
  • Architectuurmethoden en -technieken. (Enterprise) architectuur is inmiddels een zelfstandig vakgebied met eigen methoden en technieken die ingezet kunnen worden voor werken onder architectuur. Denk hierbij aan TOGAF en ArchiMate, twee veelgebruikte open methoden binnen de Nederlandse overheid.
  • Architectuurinhoud. Dit zijn de daadwerkelijk modellen en teksten die geproduceerd gaan worden en die een organisatie de kaders en richtlijnen bieden om daadwerkelijk onder architectuur te kunnen gaan werken. Voor deze inhoud is het handig en efficient om zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaand materiaal, best practices en referentiemodellen. GEMMA is vooral uit deze inhoud opgebouwd. Maar ook andere referentiearchitecturen, zoals NORA of VERA, bieden architectuurinhoud waar een gemeente gebruik van kan maken bij het werken onder architectuur.


Met GEMMA Online wil VNG Realisatie de gebruikers een handig en handzaam instrument en een waardevolle bron bieden als het gaat om werken onder architectuur.