Beste bezoeker,

op dit moment wordt er een nieuwe release doorgevoerd op GEMMA Online. Hierdoor is de omgeving tijdelijk niet beschikbaar.

Vragen? Stuur een e-mail naar gemmaonline@vng.nl

Met vriendelijke groet, Kenniscentrum Architectuur VNG Realisatie

Spoedonderhoud GEMMA Online

15 januari 2018Zoals u inmiddels wellicht weet is er recent een aantal kritieke CPU kwetsbaarheden ontdekt met de namen Meltdown en Spectre. Samenvattend komt het er op neer dat deze zwakheden door aanvallers kunnen worden gebruikt om geheugen te lezen waar ze geen toegang toe hebben. Gevoelige informatie komt hierdoor mogelijk in gevaar.

Om deze lekken te dichten vindt komende week spoedonderhoud plaats aan het WikiXL-platform (het platform onder GEMMA Online). Normaal gesproken leidt het uitrollen van patches niet tot verstoring van onze dienstverlening, omdat het WikiXL-platform redundant is uitgevoerd. In dit geval is helaas toch downtime mogelijk omdat onze hosting provider alle fysieke machines moet herstarten. Hierdoor kunnen meerdere VPS'en in ons platform tegelijk offline gaan.

De reboots zullen plaatsvinden in de loop van volgende week (15 t/m 19 januari) gedurende kantooruren vanaf maandagochtend (9:00 tot 18:00). Wegens de enorme complexiteit van deze operatie is het voor onze provider helaas onmogelijk om exact aan te geven wanneer de servers die het WikiXL-platform raken zullen worden gereboot. In het minst gunstige scenario is uw wiki in de loop van volgende week enkele uren offline, mogelijk verspreid over meerdere momenten in de week. In het gunstigste geval kunnen de reboots zo uitgevoerd worden dat u er in het geheel niets van merkt.

We begrijpen dat deze werkzaamheden ongelegen kunnen komen en we doen samen met onze provider onze uiterste best om ervoor te zorgen dat u zo min mogelijk ongemak zult ervaren. Wij hopen op uw begrip voor deze uitzonderlijke situatie.