Beste bezoeker,

op dit moment wordt er een nieuwe release doorgevoerd op GEMMA Online. Hierdoor is de omgeving tijdelijk niet beschikbaar.

Vragen? Stuur een e-mail naar gemmaonline@vng.nl

Met vriendelijke groet, Kenniscentrum Architectuur VNG Realisatie

Softwarecatalogus dankzij GEMMA 2 rijker aan informatie

Deze pagina is gearchiveerd. De inhoud wordt niet meer onderhouden en kan verouderd zijn. Zie de geschiedenis van deze pagina voor laatste wijzigingen.
Ontdek welke statussen van content er zijn en wat deze inhouden.

Laatst bewerkt: 8 juli 2021, 01:00:22
21 maart 2017Tijdens proefmigraties met gemeenten en leveranciers waren de reacties enthousiast. De gemeenten en leveranciers zijn positief over de compleetheid van GEMMA 2 en de ondersteuningsmogelijkheden. Leveranciers kunnen veel beter duiden welke functies hun pakketten ondersteunen, dankzij de introductie van applicatiefuncties in GEMMA 2. Dit helpt de gemeenten weer bij het maken van keuzes voor het juiste pakket en in het verminderen van dubbele functionaliteit.

Positieve proefmigratie

Tijdens proefmigraties met gemeenten en leveranciers waren de reacties enthousiast. De gemeenten en leveranciers zijn positief over de compleetheid van GEMMA 2 en de ondersteuningsmogelijkheden. Leveranciers kunnen veel beter duiden welke functies hun pakketten ondersteunen, dankzij de introductie van applicatiefuncties in GEMMA 2. Dit helpt de gemeenten weer bij het maken van keuzes voor het juiste pakket en in het verminderen van dubbele functionaliteit.

GEMMA2 is specifieker en completer

Voorbeeld van verschil tussen GEMMA 1 en GEMMA 2: In GEMMA 1 onderkenden we alleen het referentiecomponent Documentbeheer met daarbij een definitie. Het referentiecomponent Documentbeheer is in GEMMA 2 in twee referentiecomponenten opgedeeld namelijk: Documentregistratiecomponent en Documentbeheercomponent. GEMMA 1 naar GEMMA 2 documentenbeheer DMS.png Onder deze referentiecomponenten hangen weer applicatiefuncties, zoals bij Documentregistratiecomponent: registreren en delen van documenten, met daaronder nog subfuncties. Daarnaast ontbraken in GEMMA 1 nog wat referentiecomponenten. GEMMA 2 is veel completer.

Ook zijn GEMMA-online en de Softwarecatalogus veel beter met elkaar geïntegreerd. Zo kunt u eenvoudig via een link in de Softwarecatalogus, naar de juiste informatie op GEMMA-online. Ook zijn de diverse architectuurkaarten in de Softwarecatalogus en GEMMA-online gelijk. De kaarten waarop de gemeente haar pakketoverzicht kan plotten, zijn domeinspecifiek geworden. Het aantal kaarten is dan ook talrijker (12).

Planning en ondersteuning Migratie

Op dinsdag 21 maart start de migratie. In eerste instantie worden leveranciers gevraagd om hun pakketten te migreren naar GEMMA 2. Tijdens het congres Digitale Agenda 2020 op 5 april start de migratie van de gemeenten en samenwerkingsverbanden. Die kunnen dan beter profiteren van de inmiddels gemigreerde pakketten door leveranciers.

Vanuit KING wordt extra ondersteuning geboden bij de migratie. Voor leveranciers zijn er op de Leveranciersdag op 31 maart begeleidingssessies. Voor gemeenten zijn er tijdens het DA2020 congres op 5 april en tijdens de Doe dagen op 11, 18 en 20 april extra sessies voor de migratie naar GEMMA 2. Dus neem uw laptop mee!

Meer informatie

Bent u nieuwsgierig naar de vertaling van GEMMA 1 naar GEMMA 2 kijk dan op GEMMA-online: Overzicht was-wordt GEMMA of Van GEMMA 1 naar GEMMA 2


Zie ook: http://www.kinggemeenten.nl/gemma-softwarecatalogus/nieuws/softwarecatalogus-dankzij-gemma-2-rijker-aan-informatie