Documentatie bij het GEMMA Gegevenslandschap
Deze pagina verwijst naar documenten die samen de doelarchitectuur van het GEMMA Gegevenslandschap beschrijven.
Kerndocumenten[bewerken]
In de onderstaande documenten worden de informatiearchitectuurprincipes en inhoud van het GEMMA Gegevenslandschap beschreven. Deze documenten zijn gericht op informatiemanagers, adviseurs en architecten van gemeenten en softwareleveranciers.
- Informatiearchitectuurprincipes. Dit document beschrijft de informatiearchitectuurprincipes voor het GEMMA Gegevenslandschap.
- Informatiearchitectuur. Dit document beschrijft de visie van VNG Realisatie ten aanzien van een nieuwe, flexibele en generieke gemeentelijke informatiearchitectuurgeschetst: het GEMMA Gegevenslandschap.
Nadere uitwerking op onderdelen[bewerken]
Onderdelen van het GEMMA Gegevenslandschap zijn in onderstaande documenten in detail uitgewerkt. Deze documenten zijn gericht op informatiemanagers, adviseurs en architecten van gemeenten en softwareleveranciers.
- Autorisatie en authenticatie. In dit document worden de verschillende plaatsten in het GEMMA Gegevenslandschap waar sprake is van authenticatie en autorisatie van personen, bedrijven en systemen beschreven. Verder worden soorten van autorisatie en de wijze waarop mensen en systemen worden geauthenticeerd nader uitgewerkt.
- Logging van verwerking van gegevens. Dit document beschrijft de visie van VNG Realisatie ten aanzien van de opslag en ontsluiting van de metagegevens van verwerkingen van gegevens.
- Register van verwerkingsactiviteiten. Dit document beschrijft de informatiekundige visie van VNG Realisatie ten aanzien van de vastlegging en gemeentelijke standaardisatie van doelbindingen en wettelijke grondslagen van verwerkingen van (persoons)gegevens.
- Samenhang tussen PDC, UPL, zaaktypen, verwerkingsregister en administratieve handelingen. Dit document beschrijft de visie van VNG Realisatie ten aanzien van de samenhang van de Uniforme Productnamenlijst, de zaaktypecatalogus en het register van verwerkingen.
- Duurzaam toegankelijk informatiebeheer in het GEMMA Gegevenslandschap (concept). Dit document beschrijft in concept een aantal implicaties van en uitgangspunten voor duurzaam toegankelijk informatiebeheer in het GEMMA Gegevenslandschap.
Globaal Programma van Eisen[bewerken]
- Globaal Programma van Eisen. Dit document bevat specificaties (eisen/wensen) voor softwarepakketten waarmee aan de architectuur van het GEMMA Gegevenslandschap kan worden voldaan.
- Een bewerkbare versie van de tabel uit het Globaal Programma van Eisen-document.
Toepassing van het GEMMA Gegevenslandschap[bewerken]
- Zaakgericht werken in het GEMMA Gegevenslandschap. Dit document beschrijft hoe de uitgangspunten van het GEMMA Gegevenslandschap de architectuur voor het zaakgericht werken beïnvloeden.
Beveiligingseisen aan applicaties en API's[bewerken]
- User story's voor informatiebeveiliging. Deze user story's kunnen worden gebruikt door ontwikkelteams (bij gemeenten of toeleveranciers) die oplossingen ontwikkelen in het kader van Common Ground. Zij kunnen de story's as-is gebruiken, of als leidraad dienen bij het opstellen van definitions of done. Bovendien kunnen de user stories bij inkoop van (software)producten of softwareontwikkeling door derden gebruikt worden als basis voor informatiebeveiligingseisen.
- Beveiligingsrichtlijnen voor API's en webservices. Beveiligingsrichtlijnen voor ontwikkelteams/ontwikkelaars en architecten die betrokken zijn bij de ontwikkeling van API's en API gateways.