Werken met de GEMMA ArchiMate-repositoryIn deze wiki vindt u naast een veelvoud aan documenten en teksten ook de inhoud van de GEMMA ArchiMate-repository. Dit is een database met daarin alle GEMMA architectuurelementen, relaties en architectuurplaten conform de ArchiMate beschrijvingstaal. Deze database wordt hier als download beschikbaar gesteld. Gemeenten die over een eigen architectuurtool beschikken kunnen daarmee alle beschreven GEMMA-elementen in hun eigen tool importeren.

Formaat en tools[bewerken]

Het formaat waarin de repository wordt gepubliceerd is de open standaard ArchiMate Open Exchange File Format (AMEFF). De GEMMA maakt gebruik van ArchiMate versie 3.1. Let wel op dat uw architectuurtool de juiste versie ondersteunt.

De volgende tools ondersteunen het AMEFF uitwisselformaat:

Download GEMMA ArchiMate-repository[bewerken]

Hier kunt u de GEMMA ArchiMate-repository als AMEFF-bestand downloaden (Let op: download met rechter muisklik en kies 'Koppeling opslaan als') . Op de site van de Softwarecatalogus vindt u een Handleiding koppeling architectuurtools. Daarin is beschreven hoe u een AMEFF-bestand kunt importeren in de open source architectuurtool Archi. Het GEMMA kennismodel is tevens de documentatie van de download van de GEMMA repository.

Open GEMMA ArchiMate-model met Archi[bewerken]

Het GEMMA ArchiMate-model wordt met de tool Archi doorontwikkeld en onderhouden in een git repository. Deze repository is voor het publiek te benaderen. U kunt het GEMMA ArchiMate-model direct vanuit de repository in Archi te importeren. Het model kan dan met Archi bekeken worden. U kunt het model ook wijzigen, het gewijzigde model kunt u dan weer opslaan in een Archi bestand of in een eigen git-repository.

Zie de pagina Werken met VNGR ArchiMate-modellen voor instructies hoe u de GEMMA in Archi kunt importeren.

Gemeenten kunnen toegang aanvragen voor de gehele Architectuur map op GitLab. In deze map staan naast de GEMMA architectuur ook projectarchitecturen, een zandbak en gemeente architecturen. Het gebruik van de tool Archi en daarmee van Gitlab voor het delen van de modellen is nog nieuw terrein. We zijn nog aan het ontdekken hoe we binnen VNGR en met gemeenten aan modellen kunnen samenwerken.

Download GEMMA ArchiMate-repository + uw pakketten en koppelingen[bewerken]

U kunt ook een AMEFF-bestand downloaden waarin naast de GEMMA ArchiMate-repository ook uw eigen pakketten en koppelingen uit de GEMMA Softwarecatalogus zijn opgenomen. Na import in een architectuurtool kunt u dan bijv. analyses maken van uw applicatielandschap in combinatie met alle elementen, relaties en views uit het GEMMA model. Voor het maken van een export logt u in bij de softwarecatalogus en kiest vervolgens het tabblad "Pakketten" of "Koppelingen".

De documentatie over het AMEFF-exportbestand vindt u op de pagina GEMMA kennismodel.

Disclaimer[bewerken]

VNG Realisatie stelt de GEMMA-repository beschikbaar "as is". De beschikbaar gestelde download bevat gegevens zoals die op een peildatum aanwezig zijn. De GEMMA-architectuur zal op onderdelen worden bijgesteld en verder worden ontwikkeld. Hierdoor vinden er wijzigingen plaats in de repository en dus ook in nieuw beschikbaar gestelde AMEFF-bestanden. U bent zelf verantwoordelijk voor de manier waarop u de gegevens in nieuwe download-bestanden gaat gebruiken.

Bladeren in GEMMA ArchiMate-repository[bewerken]

Wilt u het volledige GEMMA model doorbladeren dat in de GEMMA Online database aanwezig is? Op de pagina GEMMA 2 staat een volledig overzicht van alle GEMMA 2 elementen, relaties en views. Let op: deze pagina is nogal technisch ingestoken en bevat veel informatie. Een makkelijkere - maar niet volledige - ingang is Overzicht GEMMA architectuurviews. Deze pagina toont de belangrijkste views ingedeeld naar architectuurlaag en domein. Opent u een view, dan wordt de view getoond met daaronder een tabel met alle view-elementen.

Deze pagina is het laatst bewerkt op 26 jul 2023 om 02:00.