Bouw diensten modulair op

ArchiMate-modellen > GEMMA 2 > Principles > Bouw diensten modulair op
Contextdiagram
Baseer oplossingen op zelfstandige componenten (Principle) Bouw diensten modulair op Overheidsdienstverlening moet zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Om dit mogelijk te maken zijn overheidsorganisaties, processen en systemen duidelijk afgebakend en modulair opgebouwd. De positionering van verschillende onderdelen is duidelijk evenals de afspraken die gelden. Hierdoor kunnen gedeelde functies gemakkelijker over overheidsorganisaties gebruikt worden. (Goal) Wendbaar Innovaties kunnen oplossingen bieden voor maatschappelijke vraagstukken. Nieuwe innovatieve toepassingen vormen de technologische kennisbasis voor vernieuwing op tal van maatschappelijke terreinen. Innovatie maakt nieuwe oplossingen mogelijk, nu en in de toekomst. De overheid benut innovaties om de dienstverlening te verbeteren, bijvoorbeeld door nieuwe, meer flexibele en eigentijdse vormen van interactie met burgers en bedrijven. Als lerende organisatie stelt de overheid zich open voor innovatieve oplossingen van het bedrijfsleven en de wetenschap. En maakt ruimte voor innovatie door zich niet te richten op de oplossing maar op het gewenste resultaat. (Goal) Innovatief Overheidsdienstverlening legt zo min mogelijk belasting op het milieu en onze leefomgeving. Dit leidt tot lagere emissies, minder verbruik van grondstoffen, energie en een positieve bijdrage aan de leefomgeving. (Goal) Duurzaam Burgers en bedrijven worden niet geconfronteerd met overbodige vragen of irrelevante informatie. De overheidsdienstverlener hergebruikt informatie die bekend is, bij zichzelf of bij andere overheidsdienstverleners. De overheidsdienstverlener stelt als dat nodig is informatie beschikbaar aan andere overheidsdienstverleners en ketenpartners, op basis van verantwoord gegevensgebruik. Overheidsdienstverleners en ketenpartners hebben expliciet vastgelegd welke afspraken zij gemaakt hebben om hieraan invulling te geven. Het onnodig opvragen of leveren van informatie kost tijd, wekt irritatie op en verhoogt de kans op fouten. (Goal) Noodzakelijk RealizationRelationship RealizationRelationship RealizationRelationship RealizationRelationship Deze svg is op 02-10-2023 15:37:20 CEST gegenereerd door ArchiMedes™ © 2016-2023 ArchiXL. ArchiMedes 02-10-2023 15:37:20 CEST
Legenda: Overzicht ArchiMate definities
Principe
Documentation   :  Baseer oplossingen op zelfstandige componenten
Toelichting   :  Door diensten modulair op te bouwen en te ontkoppelen wordt de flexibiliteit vergroot, wat leidt tot meer wendbaarheid, meer hergebruik en duurzaamheid.
ID   :  GAP07
Toelichting   :  Door diensten modulair op te bouwen en te ontkoppelen wordt de flexibiliteit vergroot, wat leidt tot meer wendbaarheid, meer hergebruik en duurzaamheid.
Implicatie   :  Maak gebruik van zelfstandige componenten die leveranciersonafhankelijk kunnen opereren op de verschillende informatielagen van Common Ground.
Opmerking   :  Niet helemaal duidelijk daarom bij stelling tekst van Amsterdam overgenomen.
NORA principe   :  https://www.noraonline.nl/wiki/Bouw_diensten_modulair_op
Referentiearchitectuur   :  NORA
Review 31-10-2022   :  Niet helemaal duidelijk daarom bij stelling tekst van Amsterdam overgenomen.
GEMMA type   :  Principe
Object ID   :  8adbd175-0d66-44e1-9986-d7b252982f81
Object ID_nl   :  8adbd175-0d66-44e1-9986-d7b252982f81
Original ID   :  id-d78c3f24-70bd-11e4-67ab-0050568a6160
Semanticsearch   :  bouw diensten modulair op
Relaties
Deze pagina is het laatst bewerkt op 30 sep 2023 om 16:55.