De BIG en de Omgevingswet

Hoofdstuk: Inleiding

De nieuwe Omgevingswet treedt in 2021 in werking en moet de huidige wetgeving vereenvoudigen. De Omgevingswet richt zich op aspecten als: bouwen, waterbeheer, milieu, ruimtelijke ordening, natuur- en monumentenzorg. Ook maakt de nieuwe Omgevingswet het mogelijk om de verschillende plannen in dit domein op elkaar af te stemmen. Ook is het mogelijk om duurzame projecten extra te stimuleren.

Deze wetswijziging is bijzonder complex. Het raakt alle overheden. Denk hierbij aan de bevoegde gezagen: Rijksoverheid, Gemeenten, Provincies en Waterschappen. Dit heeft tot gevolg dat alle bevoegde gezagen aan de slag moeten met de Omgevingswet. Dit document helpt Nederlandse gemeenten bij de Informatiebeveiligingsvraagstukken die ontstaan door de invoering van de Omgevingswet.

Context

Een belangrijke verandering bij de invoering van de Omgevingswet is het gebruik van het Digitale Stelsel Omgevingswet, het DSO. De invoering van het DSO heeft impact op de informatievoorziening, zoals die momenteel binnen de bevoegde gezagen voorkomt.

Dit document helpt bevoegde gezagen, met in het bijzonder Nederlandse Gemeenten, om de juiste acties te nemen en maatregelen te treffen om veilig met gegevens te werken die binnen de uitvoer van de Omgevingswet noodzakelijk zijn.

In 2020 geldt voor de gehele Nederlandse overheid één uniform normenkader voor informatiebeveiliging, de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Voorheen hanteerden gemeenten de Baseline Informatiebeveiliging voor Nederlandse Gemeenten (BIG) als normenkader. Rijk, de waterschappen en provincies hanteren hun eigen respectievelijke normen, de BIR, BIWA en IBI. Deze zijn nu samen met de BIG gebundeld in de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). De nieuwe baseline is het nieuwe normenkader voor alle overheden. De aanleiding voor de nieuwe baseline komt voort uit de verandering van de ISO. Het feit dat de BIO een gezamenlijke baseline is, voorkomt dat alle overheidslagen voor zichzelf een nieuwe baseline moeten opstellen. De BIO zal gezamenlijk beheerd worden, onder regie van het ministerie van BZK. Er wordt een wijzigingsproces ingericht waarin alle overheidslagen wijzigingen kunnen voorstellen. Gemeenten hanteren vanaf 1 januari 2020 samen met de rijksoverheid, de waterschappen en de provincies dit uniforme normenkader voor informatiebeveiliging. 2019 is een overgangsjaar waarin gemeenten zich kunnen voorbereiden op de BIO. Voor de inrichting van informatiebeveiligingsmaatregelen kunnen gemeenten gebruik maken van de ondersteuningsproducten van de IBD. Om gemeenten te begeleiden bij de implementatie van de BIO heeft de IBD de set aan BIG-ondersteuningsproducten aangepast aan de nieuwe situatie.

De BIO is gericht op de Informatiebeveiliging binnen de gehele gemeente. Echter zijn voor de invoering van de Omgevingswet niet alle normen uit de BIO relevant. In dit document wordt de verbinding gemaakt tussen de relevante normen uit de BIO en de aspecten binnen de Omgevingswet. Het uitgangspunt is dat de verwerkte gegevens met passende beveiligingsmaatregelen beschermd zijn, zoals dat vereist is door de geldende regelgeving en wetten.

Privacywetgeving
De privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (Nederlands: AVG, Internationaal: General Data Protection Regulation (GDPR)), is ook van toepassing op de gegevens welke worden verwerkt ten dienste van de Omgevingswet. Om gemeenten ook hierbij te helpen zijn er hulpmiddelen ontwikkeld, gericht op de privacywetgeving. Zie hiervoor de frequently asked questions (FAQ) privacy en security Omgevingswet.

Dit document richt zich op het aspect Informatiebeveiliging binnen de Omgevingswet. De specifieke privacyaspecten zijn beschreven in bovengenoemd document.

Doel

Binnen de Nederlandse gemeenten is niet altijd de capaciteit of kennis aanwezig om de Informatiebeveiligingsaspecten die de implementatie van de Omgevingswet met zich meebrengt afdoende te adresseren. Om in deze gevallen de gemeenten te ondersteunen bij de correcte implementatie van de Omgevingswet is dit document ontwikkeld. Dit document helpt Nederlandse gemeenten (en in een aantal gevallen ook andere Nederlandse bevoegde gezagen) om Informatievoorzieningen en de processen daaromheen te implementeren en/of aan te passen en daarmee te voldoen aan de gestelde normen in de BIO.

Op deze wijze kunnen gemeenten op gestructureerde wijze kennis vergaren en de IB- aspecten adresseren, met een zo laag mogelijke belasting van de beschikbare medewerkers. Dit document is bedoeld voor medewerkers die inhoudelijk en operationeel met informatiebeveiliging en informatievoorzieningen bezig zijn. Het bevat verbindingen tussen relevante normen uit de BIO naar concrete richtlijnen en maatregelen die bij de implementatie van de Omgevingswet gebruikt kunnen worden.

Scope

Door de invoering van de Omgevingswet zijn er veranderingen noodzakelijk op diverse terreinen binnen de organisatie van Nederlandse gemeenten en de daarvoor gebruikte technologieën. Dit document richt zich op het veilig gebruik en inrichting van de informatievoorziening, gebruikt voor de Omgevingswet. Gegevensuitwisseling met het DSO maakt daar ook deel van uit. De inrichting en het gebruik van het DSO valt buiten het bereik van dit document. Het document is primair bedoeld voor Nederlandse gemeenten, maar kan wellicht ook andere bevoegde gezagen helpen.


Deze pagina is het laatst bewerkt op 5 okt 2023 om 02:53.