De BIG en de Omgevingswet

Hoofdstuk: Bevoegde gezagen

Bij de implementatie van de Omgevingswet zijn alle bevoegde gezagen betrokken. De invoering van de Omgevingswet heeft daarmee een enorm bereik. Dit zal naar verwachting in veel gevallen extra complexiteit en afstemming tot gevolg hebben. Echter is het ook mogelijk om dit juist als een kans te zien. Een kans tot samenwerking en het zoeken van synergie. Met deze achterliggende gedachte zijn er op het gebied van informatiebeveiliging tijdens de ateliersessies deze relaties juist onderzocht. De betrokken bevoegde gezagen hebben hiervoor input geleverd, zodat inzichtelijk is wat de onderlinge relaties zijn en hoe men daarvan kan profiteren.

Relaties tussen Bevoegde Gezagen

Alle bevoegde gezagen zijn betrokken bij de invoering van de Omgevingswet en maken daarom gebruik van het DSO. Het DSO is het middelpunt van de informatievoorziening voor de Omgevingswet en speelt daarmee een prominente rol. Het DSO valt onder regime van de Rijksoverheid, wat betekent dat de BIR van toepassing is.

In 2020 geldt voor de gehele Nederlandse overheid één uniform normenkader voor informatiebeveiliging, de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). 2019 is het overgangsjaar. De Rijksoverheid, Provincies, Waterschappen en gemeenten zijn dus gebonden aan de BIO.

Samenwerkingen tussen Bevoegde Gezagen

Het feit dat de BIO een gezamenlijke baseline is, voorkomt dat alle overheidslagen voor zichzelf een nieuwe baseline moeten opstellen. Dit betekent dat, indien de voorgeschreven maatregelen goed geïmplementeerd zijn, men een vergelijkbaar beveiligingsniveau heeft. Dit beveiligingsniveau is daarmee ook meetbaar en met elkaar te vergelijken. Dit is de basis voor onderling vertrouwen tussen de bevoegde gezagen.

Dit maakt de samenwerking tussen de bevoegde gezagen eenvoudiger. Indien het beveiligingsniveau over en weer is aangetoond, is het uitwisselen van berichten veilig en betrouwbaar in te richten. De koppeling is minder complex, wat minder storingen en onbeschikbaarheid tot gevolg heeft.


Deze pagina is het laatst bewerkt op 5 okt 2023 om 02:22.